Jolanda Zwetsloot (rechts) geeft tips om zo min mogelijk afval te verspillen.
Jolanda Zwetsloot (rechts) geeft tips om zo min mogelijk afval te verspillen. Foto: archief Roy Visscher

Zero Waste tip: geniet van de ruimte

woerden •  Een leven waarbij je zo min mogelijk afval produceert. Jolanda Zwetsloot van Zero Waste Groene Hart geeft tips. Deze week: weinig bezitten uit noodzaak of keuze kan rijk voelen.

"Zittend onder de luifel van onze camper bedenk ik hoe ik alle losse gesprekken van de afgelopen weken kan samenvoegen tot één praktische tip. Veelgehoorde opmerkingen de afgelopen weken zijn dat mensen creatiever worden door ruimte: financiële ruimte, fysieke ruimte en daardoor ruimte voelen om te doen wat ze echt willen doen.

Ik was bijvoorbeeld op bezoek bij iemand die woont in Minitopia in Den Bosch. Er staan daar 28 kleine zelf gebouwde compleet verschillende huizen. Patricia, de vrouw die ik sprak, had via de woningbouw de kans gekregen om daar haar huis te bouwen."


Creatiever

"Toen ik haar vroeg wat het haar opleverde om minimalistischer te leven, vertelde ze dat ze creatiever werd, het voelde als weer meer tijd om te spelen.

Dat ervaar ik zelf ook op de camping. We spelen met water, in het zand, zoeken bramen, bakken broodjes, gooien met ballen en voeren leuke gesprekken. Allemaal dingen die ik leuk vind en waar ik nu meer ruimte voor voel, nu er minder afleiding is.

En dat is waar de tip over gaat. Ga niet voor meer, maar ga voor genoeg en geniet van de ruimte en creativiteit die vrijkomt om te doen wat je echt diep van binnen het allerliefste doet.

Wat is dat voor jou?

Succes!"


Kijk ook eens op de website duurzaamwoerden.nl. Of volg Zero Waste Woerden via Facebook en Instagram (@zerowastegroenehart). Wie weet kunt u net als Zwetsloot ook afvalvrij leven. Ze fietste ooit in acht maanden van Cambodja naar Woerden en kocht een jaar lang geen nieuwe spullen.