De foto's van Hans van Ommeren zijn nog tot 19 september te zien in het Stadsmuseum
De foto's van Hans van Ommeren zijn nog tot 19 september te zien in het Stadsmuseum Foto: aangeleverd

Hans van Ommeren in Stadsmuseum

Algemeen

WOERDEN • Deze zomer toont het Stadsmuseum Woerden foto’s van Hans van Ommeren (1948 - 2018). De tentoonstelling met als titel ‘Ik, schilder met licht’ is tot zondag 19 september te zien. Hans was in zijn tijd een markante fotograaf in Nederland en hij woonde en werkte in Woerden.

Hans van Ommeren werd op 11 juni 1948 geboren in Nieuwerbrug. De op zijn 8ste met spaargeld gekochte Ilford Sporti markeert het begin van zijn ontwikkeling tot fotograaf in hart en nieren. Na de Mulo combineerde Hans het werken in de fotowinkel van Jaap van der Vooren sr. in Woerden met een opleiding aan de Fotovakschool in Den Haag. Hij werkte verder o.a. bij society-fotograaf Max Koot.

Onder het motto ‘durf te dromen’ start hij op zijn 26e als zelfstandig fotograaf. Zonder geld, zonder klanten, maar wel met de ambitie om de beste in zijn vak te worden. Zijn voortdurende zoektocht naar anders in dienst van beter vormt dan ook een onlosmakelijk onderdeel van zijn opmerkelijke carriere. Hans wordt expert op het gebied van digitale fotografie, maar koestert een passie voor zo min mogelijk beeldbewerking. 

Zijn foto’s zijn meer dan een kale registratie van de werkelijkheid. Zijn beelden wekken nieuwsgierigheid naar het verhaal achter de foto en dwingen je tot nadenken. Hans fotografeerde de beelden die in zijn hoofd rondspookten met een door hemzelf gebouwde camera. Daardoor kon hij zijn camera als penseel gebruiken en zeggen: Ik schilder met licht. 

De tentoonstelling is in het Stadsmuseum Woerden aan het Kerkplein 6 nog tot 19 september te zien. Kijk voor actuele openingstijden op stadsmuseumwoerden.nl