• Marita Damen en Sanne Telgenkamp bij Spelen met Water.
• Marita Damen en Sanne Telgenkamp bij Spelen met Water. Foto: Stadsmuseum Woerden

Beeld van de maand

'Spelen met water'

woerden • Beeld van deze maand is Spelen met water. Een beeldengroep die behoort bij een fontein op het stationsplein en alleen al om de locatie een gezichtsbepalend kunstwerk is. Het is een van de twee kunstwerken met water die behoren tot de collectie van het Stadsmuseum, want naast dit beeld is er nog de waterspuwer aan de Hartzstraat.

Het kunstwerk is gemaakt door Marcus Ravenswaaij. In 1972 werd het samen met een bijbehorende fontein geplaatst op de Westdam, tegenover het voormalige stadhuis. Het was een geschenk aan de stad vanwege het feit dat zij 600 jaar geleden, op 12 maart 1372, stadsrechten had verkregen. In 2012 werd het kunstwerk en fontein verplaatst naar de Stationsweg. Toen het werk door algengroei ernstig was vervuild is het min of meer afgeschreven en terechtgekomen op het stadserf. Dankzij een actie van Manuela Koelemij is het kunstwerk met hulp van sponsoren en vrijwilligers opgeknapt en geplaatst aan de Noordzijde van het station. Begin 2014 werd het kunstwerk op feestelijke wijze opnieuw in gebruik genomen. Na de officiële opening gebeurde er iets opmerkelijks: een man kwam aangefietst, nam een duik in de fontein en ging daar zijn haar wassen. Deze hilarische act was een verwijzing naar de excentrieke Cor van Gulik die luid bellend op een oude fiets door Woerden toerde en regelmatig even in de fontein plonsde en daar met een grote fles shampoo zijn haar waste. Cor van Gulik is al geruime tijd overleden. Als herinnering aan deze bijzondere man heeft men op zijn graf een fietsbel geplaats. 

De beeldengroep bestaat uit drie kinderen die op drie halve ronde cirkels zitten. Deze cirkels zijn verbonden met de drie waterreservoirs waaruit een fontein omhoog spuit. Het eerste dat opvalt is de oranje kleur van het fonteingedeelte en de afmeting. De kinderen zelf, twee meisjes en een jongen hebben oorspronkelijk een bruine tint maar door aantasting van kalk zien zij er vaal en dof uit. Het grootste meisje kijkt richting stad. Zij houdt een parasol boven haar hoofd en de andere arm is omhoog gestoken. Gezicht, kleding en de twee vlechten zijn vrij gedetailleerd uitgewerkt. Net als de andere kinderen draagt zij een badpakje en schoentjes aan haar voeten. De twee kleinere kinderen zitten tegenover elkaar en houden beide armen in de lucht, waarschijnlijk als teken van plezier om het water. Ook bij deze twee zijn alle details van gezicht, haar en kleiding vrij nauwkeurig uitgewerkt. Het gehele kunstwerk is aangetast door kalk afkomstig uit het water van de fontein. Dat maakt het beeld een stuk minder leuk dan dat het zou kunnen zijn. Onderhoud en schoonmaken van een dergelijk groot beeld is arbeidsintensief en kostbaar. Het zou voor het aangezicht van het kunstwerk goed zijn als binnenkort tot een algehele opknapbeurt wordt besloten zodat het er weer fris en toekomstbestendig bij staat.

De kunstenaar werd in 1925 geboren. Hij volgde de academie van Beelden Kunsten in Rotterdam en werd opgeleid tot beeldhouwer en medailleur. Ravenswaaij was een vakkundig en verdienstelijk kunstenaar die woonde en werkte in zijn geboorteplaats Gorinchem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van zijn werk hier te vinden is en dat de gemeente Gorinchem hem eerde met de titel ‘stadsbeeldhouwer'. Ook elders in Nederland is werk van hem te vinden. Zo staat er in Epe ook een fontein met een beeldengroep, hier met een man en vrouw die spelen met water. Voor Woerden de kunstenaar hij nog twee andere beelden gemaakt: drie vossen voor het Hofplein en een buste van dr. J. Dijkstra voor het Hofpoort Ziekenhuis. Marcus Ravenswaaij is op 77 jarige leeftijd overleden. Met de presentatie van Spelen met water eindigen de presentaties van Kunst in de openbare ruimte.