'Groen Klimaatplein helpt bij vergroenen'

woerden • Met de opening van 'Het Groen Klimaatplein' in Tuincentrum De Bosveld is een nieuwe stap gezet in het vergroenen van de tuinen. 

Het klimaatplein is gisteren door wethouder Ad de Regt, Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland en Constantijn Jansen op de Haar van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) officieel geopend. Het klimaat verandert. Steeds vaker hebben we te maken met extreem weer. Heftige regenbuien, lange droge periodes en extreme hitte. Om ervoor te zorgen dat we goed om kunnen gaan met deze veranderingen, is het belangrijk om aan de slag te gaan. Naast stappen die de overheid zelf kan nemen, zijn daarvoor uiteraard ook de inwoners nodig. In de gemeente Woerden is maar liefst 60 procent van de grond van inwoners. 

Voornaamste doel van het klimaatplein is om inwoners te helpen om aan de slag te gaan hun tuin te vergroenen. Met tips, voorbeelden en subsidies van de gemeente kunnen inwoners aan de slag om hun tuin aantrekkelijk te maken voor vogels, bijen, vlinders en andere dieren, wateroverlast te voorkomen en klaar te maken voor de toekomst.


Beweging

Tijdens de opening benadrukten de aanwezigen het belang van een groene tuin en de bijdrage daarvan voor het klimaat. "Wij willen als branche een beweging creëren waarmee wij tuinbezitters helpen en verleiden hun tuin groen en gezond voor mens en dier in te richten. Mensen willen wel, maar weten vaak niet hoe. Wij streven ernaar dat de tuincentra voor iedereen de kennis- en belevingscentra voor tuin en groen worden", aldus Brenda Horstra namens de tuinbranche. Inmiddels zijn er al tientallen klimaatpleinen gerealiseerd.