Snaktpruk

Kunstpark gaat komende zondag door. Hoe geweldig is dat. Gewoon in het Westdampark van Woerden. Echt schitterend en zeker voor de kunst! Elk jaar weer verdienen zij van Kunstpark eigenlijk de originaliteitsprijs van hoe ze dingen doen en neerzetten. Snaktpruk moet ik eigenlijk zeggen. En eigenlijk zou ik alle letters van deze column anders moeten neerzetten. Maar ja, dan snapt niemand het meer… 

Elk jaar verwonderen veel mensen zich over de mooie dingen die zij doen in het park op deze zondag. En ook is het geweldig om te zien hoeveel Woerdenaren hier staan om zelf hun kunst te verkopen. Of je gewoon iets laten zien of je een belevenis te laten meemaken. 

Helaas zijn voor veel mensen kunst en cultuur vieze woorden of denkt men dat kunst er alleen is voor de notabelen van deze maatschappij. Ik hoop dat die foute gedachte is wegebt, want kunst is er voor iedereen. En cultuur ook. Alleen lijkt het wel als het voor een niche is. Het mag dan nu even niet massaal, maar wanneer bent u voor het laatst naar een tentoonstelling geweest of naar een voorstelling in het theater? Heeft u zich onlangs nog laten inspireren of wellicht laten ontroeren door een schilder, acteur, dichter of muzikant? 

Veel mensen nemen er de tijd niet voor. En dat is jammer. Wanneer bent u in het Stadsmuseum geweest? Of in andere musea? Er staan veel mensen klaar om u verhalen te vertellen over de kunst. Binnenkort begint de Koeiemart expo van uit het Stadsmuseum. Wat ik wil zeggen is: Probeer het ééns. Want kunst is voor iedereen! Je vindt iets mooi of niet. Op elk potje past een deksel. Het klinkt heel simpel, maar dat is het ook. Hetzelfde als met muziek. Niet iedereen houdt van de Rolling Stones, Coldplay, Blof of Kane. En anderen vinden het te gek. Ook goed. Alles is goed. Maar vaak proberen mensen het niet eens. Ga het wel eens proberen. En kom zondag kijken op de kunstmarkt in het Kunstpark. 

Afgelopen zaterdag was ik bij Galerie van Slagmaat en daar was de expositie Bijenkunst van Gonny van der Bij-de Kruijf, haar man Roel van der Bij en Familie. Er waren wel 250 mensen geweest, maar ik gun hen er wel 10.000. Het was namelijk schitterend. Prachtige schilderijen, beeldhouwkunst, keramiek, fotografie en dat gecombineerd met gedichten en mala's (boeddhistische gebeds-snoer). Vol verwondering heb ik genoten van de schoonheid er van.

Resumé: kunst en cultuur zijn voor iedereen. En dus ook voor u.