Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Verbazing over kap bomen langs A12

woerden • Bewoners van de Waardsedijk in Woerden zijn verbaasd over de rigoureuze wijze waarop honderden bomen worden gekapt langs de A12.  

"Een ware kaalslag, anders kun je het niet noemen." Henny Massop (67) loopt over de groenstrook en wijst naar de opgestapelde boomstammen die klaar liggen om opgehaald te worden. "Dat waren prachtige gezonde bomen. Het is toch zonde dat ze die hebben gekapt?" Hij woont al jaren met zijn vrouw Jeanne in een woning langs de A12. Tussen het huis en de rijksweg ligt ook nog een dubbele spoorlijn waar op doordeweekse dagen twaalf treinen per uur over rijden. "Gelukkig hebben we dubbel glas", zegt Jeanne. Toch verwacht ze meer herrie te gaan ervaren. Niet van de treinen die langsrijden, maar van de voorbijrazende auto's op de A12. "De bomen dempten het geluid en zorgden zo voor minder lawaai. Nu zijn ze bijna allemaal weg. We hebben ook opeens een compleet ander uitzicht. Het was tot een paar dagen geleden een mooie strook met bomen. We zien opeens de auto's rijden op de A12." 

De kap van de bomen begon vrijdagochtend vroeg. Om 07.00 uur 's morgens hoorde het stel buiten de kettingzagen ronken. Wat volgde was het geluid van omvallende bomen. "En dat gaat nu al dagenlang zo door", verzucht Henny. "Eerst dachten we nog dat ze het bos een beetje gingen uitdunnen, maar daar is echt geen sprake van. Het lijkt we alsof er wervelstorm doorheen is gegaan." Ze wisten niets van de kap. "Een brief of e-mail hebben we niet gehad", zegt Jeanne. "Dat vind ik niet netjes, want de kap heeft een behoorlijke impact. Niet alleen wij ervaren straks meer geluidsoverlast, maar ook bewoners van de wijk Molenvliet die hierachter ligt." Rijkswaterstaat was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Een reactie volgt in de loop van de week (zie www.hetkontakt.nl).