• Matthieu en Ella op de tandem.
• Matthieu en Ella op de tandem. Foto: aangeleverd

'Voelde steeds meer als thuiskomen'

Als je bij Ella binnen stapt, valt direct op dat daar een racefiets staat te glimmen. Fietsen is haar grote passie. Ze draait haar hand niet om voor een tochtje van 150, 175 kilometer. Via het fietsen kwam ze, lang geleden, in contact met Le Champion; een organisatie die wandel- en fietsevents organiseert. Ella werd vrijwilliger en leider op een verzorgingspost, onder andere bij het jaarlijkse wandelweekend in januari in Egmond. “Om zes uur ’s ochtends zijn we er dan al, in het donker en in de kou, op het strand om de stand op te bouwen. Zo gaaf.” Ella straalt als ze erover vertelt. 

Duinen

Elk jaar zag ze Matthieu als vrijwilliger op het halve marathon van Egmond weekend. Een sympathieke sportieve man uit Woerden. In januari 2019 spraken ze elkaar wat langer op die post daar in de duinen en bleken ze veel gemeenschappelijk te hebben. Matthieu ging in april naar Santiago de Compostella wandelen; Ella stapte in juli op de fiets voor een tocht naar de Noordkaap. Beiden hadden hun partner verloren. Er was genoeg gesprekstof om eens af te spreken. De vonk sloeg over.

Dat Matthieu Woerden zou verlaten was onbespreekbaar en daar had Ella alle begrip voor. “Hij heeft dit huis helemaal zelf verbouwd. Hij is verknocht aan dit prachtige plekje aan de Oude Rijn. Twee jaar lang reed Ella elk weekend vanuit de kop van Noord Holland naar Woerden. “Als ik vanaf Kamerik dan Woerden zag opdoemen, met die mooie Bonaventurakerk, voelde dat steeds meer als thuiskomen.”

Ella werkt full time bij PostNL als teamleider in Haarlem. Haar werk doet ze dolgraag, maar ze wilde ook graag meer bij Matthieu zijn. Na een spannend jaar van ziek zijn in 2020 - wat gelukkig goed verlopen is - konden ze verder denken aan hun toekomst. Op het moment dat Ella’s werkgever aangaf dat er eenzelfde job voor haar in Nieuwegein was, hakte ze de knoop door. Ze gingen samenwonen. Het huis van Matthieu moest ook haar thuis worden, dus er werd geschilderd en meubels werden verplaatst of vervangen door stukken van haar. 

Afgelopen juni was het zover. Ella verhuisde naar Woerden en is hier erg tevreden en blij. "Mijn favoriete plek in Woerden is het Kerkplein met de terrasjes. Ook gaan we graag eten bij Viviamo. En regelmatig geniet ik van het wandelrondje langs het Weidepad, de sportvelden, Wijkpark Molenvliet. " somt Ella op. "Ik mis wel de bollenvelden, maar het feit dat ik hier de boodschappen op de fiets kan doen daar geniet ik enorm van. In Oostwoud, waar ik eerst woonde, moest alles met de auto.”

Tandem


Fietsen rond Woerden vindt Ella ook schitterend. Vooral richting Oudewater. Omdat Matthieu slechtziend is gaan ze, als ze samen willen fietsen, met de tandem er op uit. Matthieu heeft een constructie gemaakt op het dak van haar auto zodat de tandem daar op kan worden vervoerd. Het is duidelijk dat Ella en Matthieu mensen zijn die zich niet makkelijk uit het veld laten slaan. Ze zien steeds wat er wél kan in plaats van de beperkingen. Dat ze naast een drukke baan zoveel voor Le Champion doet vindt ze vanzelfsprekend. “Mijn ouders hebben ook altijd vrijwilligerswerk gedaan. Vooral voor de kerk.” Als ze met pensioen gaat wil ze zeker ook vrijwilligerswerk in Woerden gaan doen. Dan zal dit nog meer, dan het nu al is, ook helemaal háár stad worden.