• Protestspandoek boven supermarkt Albert Heijn in het centrum van Woerden.
• Protestspandoek boven supermarkt Albert Heijn in het centrum van Woerden. Foto: Floris Bakker

Roep om terugdraaien parkeerbeleid

'We moeten terug naar de tekentafel'

woerden • Parkeren in de Woerdense binnenstad? Het kan je als bezoeker duur komen te staan. 'Ik moest ineens 20,30 euro betalen voor een dagkaart, voor 17 minuten parkeren. Dat is echt absurd', schijft een boze bezoeker uit Nieuwegein in een brief aan het gemeentebestuur. 

Maar ook veel binnenstadbewoners klagen steen en been over het parkeerbeleid dat begin mei werd ingevoerd. 'Telkens als ik het centrum binnen rijd, kruis ik mijn vingers in de hoop dat er een parkeerplaats is op redelijke afstand van mijn woning', verwoordt een bewoner uit de Molenstraat. 'Ik moet eerst langs onnoemelijk veel lege parkeerplaatsen rijden om vervolgens te constateren dat er (in de eigen parkeerzone) geen plek is te vinden.' Hij overweegt nu, na 35 jaar, te verhuizen uit het centrum van Woerden. 


Aanpassingen

Tientallen van dergelijke bezwaren kwamen er de afgelopen periode binnen op het gemeentehuis. En toch voelt verantwoordelijk wethouder Arjan Noorthoek er weinig voor het parkeerbeleid terug te draaien. Daar is het nog veel te vroeg voor. Door enkele aanpassingen zouden de 'kinderziektes' tot het verleden behoren. Hij wees tijdens een informatieavond eerder deze maand op het doel van het nieuwe beleid: de binnenstad autoluw krijgen. En dat lukt steeds beter. Zo zijn er minder auto's op straat en is het 'zoekverkeer' afgenomen. Ook loopt de bezetting van de drie parkeergarages in het centrum op. 


Voor de fractie van Woerden & Democratie is het allemaal niet genoeg. Reem Bakker is van plan een motie in te dienen die oproept om het parkeerbeleid terug te draaien. In de acht jaar dat hij raadslid is, ontving hij nooit eerder zoveel bezwaren en reacties bij de invoering van nieuw beleid. Hij denkt ook niet dat de problemen met wat aanpassingen zijn op te lossen. “Dan wordt het beleid nóg onduidelijker, en er gelden al vijf verschillende parkeerregimes in de binnenstad. We moeten terug naar de tekentafel en helemaal opnieuw beginnen. En nu wel met vertegenwoordigers vanuit alle straten uit de binnenstad en straten er omheen.”


Doortastend

Ook Hendrie van Assem van Inwonersbelangen is kritisch. "Dit college kan zich verschuilen dat de procedures netjes zijn gevolgd. Het kan ook doortastend erkennen dat het parkeerbeleid niet uitgepakt heeft zoals de bedoeling was. En doortastend handelen. Van belang is dat dit op zeer korte termijn gebeurt. De urgentie is echt hoog." Hij wijst naar de ondernemers in de binnenstad die klandizie verliezen. "Het beeld is ontstaan dat parkeren in Woerden heel duur en ingewikkeld is geworden. Parkeren in andere plaatsen in de omgeving is beter georganiseerd, zo is de algemene teneur."