•  Sanne Telgenkamp en Marita Damen, presentatrices van Beeld van de maand, in de studio van RPL.
• Sanne Telgenkamp en Marita Damen, presentatrices van Beeld van de maand, in de studio van RPL. Foto: Hans Ouwerkerk

Einde aan project ‘Beeld van de maand’

Algemeen

WOERDEN • Na vier jaar is er een eind gekomen aan het project ‘Beeld van de maand’. Bij dit project werd er iedere maand door het KIOR-team een beeld in de openbare ruimte van Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld in de spotlights gezet. 

Het project ging in 2017 van start met de presentatie van De Wielrenners. In samenwerking met RPL en de Woerdense Courant zijn er in totaal vijftig kunstwerken gepresenteerd. Voorafgaand aan de presentatie deed het team onderzoek naar de kunstenaar, de opdrachtgever, waarom het beeld werd gemaakt en waarom het op een bepaalde plek stond. 

Input
Veel informatie kwam van de kunstenaar zelf. Ook het Regionaal Historisch Centrum was een dankbare bron voor documenten, foto’s en krantenberichten uit bepaalde periodes. De verkregen informatie vormde de input voor de presentatie. Naast het verhaal werd het kunstwerk geanalyseerd en ook uitgelegd wat de bedoeling van het werk is. ‘Beeld van de maand’ groeide uit tot een begrip. Het doel om de inwoners van de gemeente Woerden meer bekend te maken met kunst in de openbare ruimte is volgens het KIOR-team dan ook zeker gehaald. Mensen reageerden veelal op YouTube en in sommige gevallen met een ingezonden brief. 

Behalve voor het presenteren van de beelden is het team verantwoordelijk voor het beheer. Dit betekent zorg voor onderhoud en in bepaalde gevallen regelen dat herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Bijzonder is dat twee beelden die lang in opslag hebben gestaan een nieuwe plek in de stad vonden. Dat zijn de Stadsomroeper op de Westdam en het Monameisje aan de Jan van Beierenlaan. Bij een aantal beelden zijn tegels met QR-codes geplaatst zodat men de informatie ter plekke kan ophalen.

De collectie van het Stadsmuseum bestaat uit 51 beelden. De meeste daarvan staan in Woerden. Het 51e beeld, de plaquette van de stichting Sinar Maluku, aan de binnenkant van de kazernepoort, werd onlangs aan de collectie toegevoegd. Maar er zijn veel meer kunstwerken in de openbare ruimte, alleen behoren die niet tot de collectie van het museum en worden daarom ook niet door het KIOR-team onderhouden. Dat zijn bijvoorbeeld een aantal beelden langs de Singel, de Zonnebloemen in park Molenvliet en het monument voor de slachtoffers van het neergestorte vliegtuig in Zegveld. Deze beelden worden aangeduid als ‘wees’

Fietsroutes
Alle presentaties, filmpjes, artikelen en het werk zelf zijn te vinden op de site van het Stadsmuseum onder het kopje ‘buitenkunst’. Er staan ook twee fietsroutes op de site die het KIOR-team als afscheid heeft gemaakt. Route A leidt fietsers voornamelijk langs de beelden in Woerden en route B loopt langs de rand van de stad, Harmelen, Kamerik en Zegveld.

KIOR gaat door met het beheer van kunst in de openbare ruimte van de gemeente Woerden. Binnenkort komen zij met een nieuw project waarin een bepaald object uit de collectie van het museum wordt gepresenteerd.