• Juan Juan op Podium Bredius.
• Juan Juan op Podium Bredius. Foto: Paul van den Dungen

Popronde Woerden: eindelijk weer live muziek

Algemeen

WOERDEN • Afgelopen zondag vond voor de derde keer in Woerden de Popronde plaats, waarbij op vijf verschillende podia alsmede in de studio van RPL FM, door nieuw talent live muziek ten gehore werd gebracht.

De Popronde is zo’n 25 jaar geleden in Nijmegen ontstaan en heeft in de loop van de tijd zijn weg gevonden naar andere podia in Nederland. Dit jaar zijn er 41 steden die hieraan meedoen, waaronder Woerden. Mark van Leeuwen, coördinator Popronde Woerden, is erg enthousiast over deze laatste editie. “De mensen waren echt blij dat er weer iets op muzikaal gebied te doen was. Er werd mooie muziek gemaakt die soms door de bezoekers met ontroering werd ontvangen. Omdat de veranderende coronaregels ons vooraf niet meer in de gelegenheid stelden om de Woerdense horeca er ook bij te betrekken, waren dit jaar de optredens binnen. Gezien de uitstekende weersomstandigheden en de drukte op de terrassen aan het Kerkplein wel jammer.”

Vijf locaties
Jaarlijks komen er voor de Popronde 1.200 aanmeldingen binnen waar na een selectie er zo’n 100 tot 150 overblijven. Woerden ontving dit jaar veertien muzikale acts die hun optredens verdeelden over de vijf locaties: VVV-Kaaspakhuis, Bibliotheek, Lutherse Kerk, Podium Bredius en Galerie Van Slagmaat. Verder kwam er ieder uur bij RPL FM, de lokale mediapartner van Popronde Woerden, een artiest langs voor een exclusieve radiosessie.

In Podium Bredius (Babylon) verzorgde de band Juan Juan een optreden met Indie country en Latijns-Amerikaanse invloeden. Tijdschrift Musicmaker noemt de band ‘De liefdesbaby van The Velvet Underground en Mac Demarco in een Mexicaanse hangmat.’ Gertjan van de Geer is de leadzanger/gitarist en oprichter van de band met zijn vrouw Jacintha op drums en vriend Joost Abbel op basgitaar. Gertjan komt van oorsprong uit Zegveld en dat gaf meteen een Woerdens tintje aan dit optreden. “De naam Juan Juan heb ik afgeleid van mijn eigen naam Gertjan. Ik speelde vroeger bij de fanfare Kunst Na Arbeid op drums. Alleen het grote drumstel was gereserveerd voor een ander lid van de fanfare en daar mocht ik alleen maar naar kijken.”

Nadat Gertjan op zijn 15e drumlessen nam speelde hij nog bij verschillende bandjes waar vooral eigen werk werd uitgevoerd. “Juan Juan bestaat nu ongeveer een jaar en het is best gaaf om met de Popronde mee te doen. Wij hebben op vinyl een elpee uitgebracht met de titel New Mexico, waarop negen eigen nummers staan. Alles werd opgenomen op cassette en op een eight track reel-to-reel, om de oude muzikaliteit opnieuw voor te stellen.”

Jammer
Gertjan vertelt dat de familie toevallig dit weekend weg is en dat vindt hij wel jammer. Hoe verrast was hij toen zijn tante Marijke en nicht Nelleke de zaal binnen stapten. Tijdens de begroeting fluistert hij tante Marijke in het oor dat hij vandaag het overhemd van zijn inmiddels overleden opa aan heeft getrokken.

Daarna begint hun optreden en naarmate de tijd verstrijkt klinkt er inderdaad een underground sound met een vleugje Spaans door de ruimte. De nummers worden steeds vloeiender en de sfeer onder zowel de muzikanten als het publiek is uitstekend. Muziek en zang zijn goed op elkaar afgestemd en het drumwerk van Jacintha zorgt voor een smaakvol ritme. Gertjan woont inmiddels in Almere dat hij gekscherend Almerika noemt. Mogelijk ooit een leuke titel voor een nog nieuw te schrijven nummer.

Paul van den Dungen