• Betty van Leeuwen en Kees van Kralingen.
• Betty van Leeuwen en Kees van Kralingen. Foto: Jacqueline van Noordenne

Kees van Kralingen woont in Staatsliedenkwartier met zijn Betty

'Woerden stad met een dorps karakter'

woerden • "Ik had al eens een paar keer naar haar gezwaaid op de golfbaan in Alphen." Zo begint Kees het verhaal over zijn ontmoeting met Betty, nu drie jaar geleden. Kees is een vrolijke goedlachse man van 73. Wat hij vertelt zie je direct als een film voor je. Betty is een goeie golfster en viel in de prijzen. Kees had veel mooie plaatjes van haar weten te schieten. Thuis maakte hij van de foto’s een filmpje, een hobby van hem, en zette er muziek van Charles Aznavour onder. De zus van Betty, die wel had gezien hoe die twee naar elkaar keken, regelde een 'date'. Het etentje was een succes en het filmpje was de kers op de taart. 

Feestje

Betty glundert als ze er over vertelt. Het is opvallend wat een jolige gezellige sfeer er tussen die twee hangt. "We maken van elke dag een feestje", zegt Kees. Nou dat kan niemand ontgaan. Ze waren allebei eerder getrouwd geweest en beiden hun partner verloren. "Dat je op deze leeftijd nog zo straalverliefd kan worden." Kees kan er niet over uit. Behalve van golven houden ze allebei van kaarten en met de boot varen. Met de beste vriend uit Voorburg en diens vrouw klikte het vanaf het eerste moment. Iets waar Kees heel blij mee is.


Kees heeft - als ze elkaar ontmoeten - een groot huis aan het water in Leimuiden. Betty woont al vijftig jaar in Woerden. Op het moment dat ze besluiten dat ze geen dag zonder elkaar kunnen en willen, kijken ze samen naar huizen. Onder andere in Noordwijk en Scheveningen, maar ze komen tot de conclusie dat het nergens zo leuk is als in Woerden. "Een stad met een prettig dorpskarakter, waar mensen elkaar nog bij het wandelen begroeten", vindt Kees.


Om hun liefde te bezegelen willen ze trouwen. Tijdens corona is een feest niet mogelijk maar, samen met hun Voorburgse vrienden maken ze er een te gekke dag van. Ze gingen zelfs line-dansend het stadhuis in en uit. "Kees danst dolgraag en zijn enthousiasme is ook helemaal op mij overgeslagen", vertelt Betty stralend.


Uitzicht

Op dit moment wonen ze nog in het huis van Betty in het Staatsliedenkwartier. Het huis van Kees is verkocht. Ze hebben een appartement gekocht aan de Houttuin, waar het FNV gebouw stond. "Een schitterend uitzicht gaan we daar hebben. En wat bijzonder is, is dat we van daar ook het gebouw van de MBO-raad is", vertelt Kees. Zijn carrière liep van onderwijzer, via de studie psychologie naar directeur van een MBO school in Amsterdam en naar de MBO-raad. "De cirkel toch een beetje rond."

Kees ziet in Woerden veel overeenkomsten met zijn geboortestad Leiden. Beide steden hebben een zeer rijke geschiedenis en dat is ook nog steeds goed te zien. "Wel jammer dat Woerden de oude Rijn heeft vervangen door een plasgootje", grapt hij. Het leukst vindt hij het Kerkplein met de gezellige terrasjes en de markt. Lyrisch is Kees over het boottochtje over de Korte Lintschoten naar de Hollandse IJssel. 


Kees twijfelt er geen moment aan; hij gaat het hier heerlijk hebben. Door Betty's werk in de kapsalon van Capel en haar andere activiteiten ken zij veel Woerdenaren en dat maakt het inburgeren voor hem een stuk makkelijker. "En zijn open en geïnteresseerde instelling zal daar zeker ook aan bijdragen", besluit Betty.


Jacqueline van Noordenne