Kazernes kosten ruim 4 miljoen

harmelen/zegveld • Het college van de gemeente Woerden stelt ruim 4 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van nieuwe brandweerkazernes in Harmelen en Zegveld. Dat staat in een raadsvoorstel dat donderdag wordt besproken. 

Nieuwbouw is nodig omdat de huidige kazernes zijn verouderd en niet voldoen aan de hedendaagse arbo-eisen. Het bedrag is exclusief de aankoop van grond. Het is nog niet duidelijk waar de kazernes precies komen te staan. De gemeente start een zoektocht naar een geschikte locatie in beide kernen. Omdat beide kazernes meer ruimte nodig hebben is het vrijwel uitgesloten dat de nieuwe kazernes op dezelfde plek komen te staan. De kazerne in Harmelen gaat tegen de vlakte waarna er plek is voor woningbouw. In de kazerne in Zegveld, een gemeentelijk monument, worden woningen gebouwd. 


Regenboogviering

woerden • In de Opstandingskerk aan de Wilhelminaweg in Woerden wordt zondag 10 oktober de jaarlijkse Regenboogviering gehouden. Het is een oecumenische viering in het kader van de Coming Out Week die van 11 tot en met 17 oktober loopt. Het thema van de viering is 'Liefde'. Voorgangers zijn pastor Janneke Stam en dominee Gertjan Robbemond. Reserveren is wel nodig en kan via https://pknwoerden.nl/gereformeerd/ (onder het kopje kerkdiensten).


Politiebureau ontruimd vanwege granaat

woerden • Het politiebureau aan de Houttuinlaan in Woerden is dinsdagmiddag enige tijd ontruimd geweest. Dit nadat een bezoeker een gevonden handgranaat op het bureau kwam brengen. Een explosievenverkenner deed ter plaatse onderzoek. Omdat de granaat bij de ingang van het pand lag, bleef de publieksruimte de rest van de dag dicht. Na enige tijd konden agenten het gebouw weer betreden. De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) heeft de granaat opgehaald en elders tot ontploffing gebracht.  


VVD: 'Registreer Stolpersteine'

woerden • Om te voorkomen dat de Woerdense Stolpersteine in de toekomst worden verwijderd of beschadigd raken, stelt de VVD voor ze te registreren. 

Kort geleden haalden stratenmakers in Amsterdam in twee straten - per ongeluk - Stolpersteine weg. Dit kon gebeuren doordat een centrale registratie van de locaties van de stenen bij de gemeente ontbrak. De VVD wil koste wat kost voorkomen dat dit in de toekomst met de Woerdense struikelstenen gebeurt. De stenen zijn vorige week gelegd voor Fritz Rosenbaum, de familie Löwenstein, Erich Elkan, Herta Oppenheimer en Paulina Bolle. Ze zijn bedoeld om letterlijk stil te staan bij slachtoffers van het nazisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog en hen te herdenken. De stenen liggen bij de laatst bekende woonplaats van weggevoerde Joden en andere slachtoffers en houden zo de herinnering aan hen levend.