Advies winkeliers Woerdens stadscentrum:

‘Schaf zo snel mogelijk dagtarief af'

woerden • Twee uur lang kregen diverse insprekers de ruimte om hun grieven te uiten over het parkeerbeleid dat de gemeente begin mei invoerde. In een periode dat winkels weer ‘ontwaakten’ na maandenlang dicht te zijn geweest. Iets waar winkeleigenaar Marcha van den Berg-Kortekaas moeite mee had. “Veel mensen zijn tijdens de lockdown op internet gaan kopen. Ik moet er nu alles aan doen om die klanten terug te krijgen. Daar helpt een nieuw ‘onvriendelijk’ parkeerbeleid niet bij.”

Vooral het dagtarief van 20 euro die je in bepaalde zones af moet tikken om je auto neer te zetten noemt ze ‘ontzettend onvriendelijk’ richting bezoekers. “Dat bedrag is buitenproportioneel. Zelfs onder Hoog Catharijne in Utrecht betaal je 15 euro voor een dagkaart.” Van den Berg-Kortekaas hoopt dat er nog voor de feestdagen iets verandert. “Het zou goed zijn als er een wat ‘gastvrijer’ plan komt om consumenten te lokken naar ons winkelcentrum.”
Ook voor Nel Bakker, die samen met haar man en zoon een wasserette runt in de Nieuwstraat, is het dagtarief een doorn in het oog. Zij ziet met lede ogen de klandizie teruglopen. “Klanten parkeerden hier voorheen voor de deur om hun was te brengen. Laatst was er iemand uit De Meern om een dekbed te laten wassen. Ik waarschuwde haar nog voor die 20 euro, maar ze geloofde het niet. Later kwam ze terug met een bekeuring. Nou, dat is dan plots een duur dekbedje. Zo iemand zie je dus niet meer terug.”

Bewoners van de binnenstad spraken zich gedurende de avond eveneens uit tegen het parkeerbeleid. Zo zette Ernst Verschoor, al 25 jaar bewoner van de Nieuwstraat, grote vraagtekens bij de inspraakprocedure voorafgaand aan de invoering van het beleid. “Het ontbrak aan communicatie richting bewoners." Dat zorgde voor ergernis onder bewoners. Dieptepunt was toch wel dat de nationale ombudsman eraan te pas moest komen om een reactie te krijgen vanuit het gemeentehuis. Overigens kreeg ook de gemeenteraad kritiek. Die moet zich schamen dat ze ‘ja’ heeft gezegd tegen een parkeerbeleid dat ongelijkheid voor parkeerders in het centrum in de hand werkt, zo verklaarde een bewoner van de Havenstraat.

Er kwamen verschillende suggesties om de parkeersituatie te verbeteren. Zo pleitte een bewoner voor één parkeerzone voor de hele binnenstad. En centrumbewoners met een parkeervergunning zouden moeten kunnen kiezen of ze op straat of in de garage willen parkeren. Om meer klanten te trekken stelde Van den Berg-Kortekaas voor om parkeren in de parkeergarage voor bezoekers het eerste of de eerste twee uur gratis te maken. "Daarmee profileer je je als stadscentrum.” Jaap van der Does van Lijst van der Does wilde van haar weten of ondernemers omzet zijn verloren als gevolg van het parkeerbeleid. "Harde cijfers heb ik niet, maar ik voel wel dat er iets aan de hand is. En ik hoor ook van collega winkeliers dat het aantal bezoekers in het centrum terugloopt.” Op 14 oktober vindt er op verzoek van Inwonersbelangen een interpellatiedebat plaats over het parkeren in het centrum van Woerden.