• Bep Muishout-Nap.
• Bep Muishout-Nap. Foto: Thomas Sohilait

Expositie van Bep Muishout-Nap

woerden • Bij House of Arts aan de Molenstraat in Woerden hangen tot en met 6 november schilderijen van beeldend kunstenaar Bep Muishout-Nap.

Het gaat om grote werken - veelal bloemen - in frisse helderde kleuren. Bep Muishout-Nap werkt vanuit haar intuïtie en laat de kleuren, vorm en stemming bepalen door het moment waarin ze zich bevindt. Ze kampt met fibromyalgie (een vorm van reuma) en een minder werkend hart. Dat heeft haar gedwongen op een heel andere manier te schilderen. Zij vergeet zichzelf en de tijd door bezig te zijn met kunst. Voor haar is schilderen een medicijn en therapie tegelijk.

Verpleegkundige
Bep werd in 1942 geboren in Woerden, als vierde dochter van een twaalf kinderen tellend gezin. Op haar eindexamen van de middelbare school kreeg zij een 10 voor tekenen. Zij volgde hierna aan academie Artibus in Utrecht (nu de Hogeschool voor de kunsten) een opleiding, maar moest na een jaar door omstandigheden stoppen. De opleiding tot verpleegkundige die ze erna deed, was geen succes. Het werk bleek voor haar te zwaar te zijn. 

Daarna ging zij in de particuliere verpleging bij een gehandicapte dame. Die stimuleerde haar om weer naar Artibus te gaan. Na het afronden van haar opleiding nam zij privélessen bij Dick van Luijn, kunstschilder en graficus te Utrecht. Door gezondheidsproblemen lukte het haar daarna echter niet om te schilderen. Jaren later pakte ze haar hobby toch weer op. En met succes. De afgelopen 25 jaar was Bep's werk te zien in talloze exposities in binnen- en buitenland. Nu dus in haar geboorte- en woonplaats Woerden.