• Mitchell van der Veer in actie tijdens de wedstrijd tegen Excelsior '31.
• Mitchell van der Veer in actie tijdens de wedstrijd tegen Excelsior '31. Foto: Arie Verhagen

Van der Veer streeft naar basisplaats

woerden • Sportlust '46-speler Mitchell van der Veer waagde vorig jaar de stap van de eerste klasse naar de derde divisie te zetten. De jongeling had geduld nodig, maar ontwikkelt zich gestaag door. Dat resulteerde twee weken geleden in een mooie basisplaats tegen Excelsior ’31. 

Niet veel spelers kunnen in deze tijd het geduld opbrengen om te knokken voor een basisplaats. Voor Mitchell van der Veer ligt dat anders. Toen hij in 2020 overkwam van Roda ’46 uit Leusden, was hij actief in de eerste klasse. De 23-jarige middenvelder stapte over naar een ambitieuze hoofdklasser, maar ook hij kon niet bevroeden dat de Woerdenaren toen zouden promoveren. 


Plafond

Geduld was voor Van der Veer het sleutelwoord. "Toen ik vanaf Roda ’46 naar Sportlust ’46 toe kwam wilde ik kijken waar mijn plafond zou liggen. Dan wordt het geduld inderdaad wel op de proef gesteld. Eerst moest ik op trainingen aanhaken, dan kreeg ik in oefenwedstrijden steeds meer minuten en vervolgens ook in de competitie", vertelt de jonge middenvelder. Op bezoek bij Excelsior ’31 werd Van der Veer zelfs opgesteld in het basiselftal.


"Dit was inderdaad mijn plan hoor, om er ook de tijd voor te nemen. Het zou niet vanzelfsprekend zijn dat ik speelminuten krijg." Ook in het eerste competitieduel met Goes kreeg Van der Veer speelminuten, maar toen kwam hij niet ongeschonden uit de strijd. "Ik had last van mijn lies. Het was niet bekend hoe lang dat zou duren." Het lijkt er vervolgens niet op dat hij in de pikorde gedaald is. "Dat zou zeker kunnen. Iedereen doet het goed en er staat een sterke selectie. Daar word ik ook beter door. Door die concurrentie kan ik groeien. Ook van de trainer kan ik veel leren, dat was al toen ik onder hem in de jeugd van Argon speelde. Bij Sportlust ’46 heb ik vooral moeten wennen aan de handelingssnelheid. Zeker op het middenveld, want daar is het nogal druk. Dat gaat steeds beter en ik kan makkelijker de ruimtes op het veld vinden.”


Basisplaats

Snel van club wisselen doet Van der Veer dus niet en dankzij het geduld dat hij aan de dag legt, gunt hij zichzelf de tijd en mogelijkheden om zich door te blijven ontwikkelen. "Naar een structurele basisplaats probeer ik toe te werken. Ik verander ook niet zomaar van club. Eerder bleef ik ook langere tijd bij de clubs waar ik heb gezeten. De keuze voor Sportlust ’46 was een hele bewuste. De club was namelijk ambitieus en wilde verder groeien." 


Zaterdag nemen de Woerdenaren het in eigen huis op tegen het Friese Harkemase Boys.  En wie weet. Misschien staat Van der Veer dan wel weer in het basiselftal van Patrick Loenen.


Nik Mandemakers