• Het ziet er financieel positief uit voor Woerden in de komende jaren.
• Het ziet er financieel positief uit voor Woerden in de komende jaren. Foto: Stockfoto 123RF

Woerdense meerjarenbegroting toont zwarte cijfers

Strakke koers werpt vruchten af

woerden • Daardoor is het mogelijk om de voorzieningen op een voldoende niveau te houden en is er zelfs (beperkt) ruimte voor investeringen. 'Woerden en de dorpen moeten immers een aantrekkelijke woongemeente blijven', schrijft het college in een verklaring. In 2020 nam Woerden maatregelen om haar financiële positie te verbeteren. Zo was de gemeente terughoudend met investeringen en vloeide er jaarlijks 2 miljoen naar de algemene reserve. Dit om een buffer op te bouwen en de schuldenlast te verlagen.

Aan de inkomstenkant hield het college vast aan de afgesproken stijging van de onroerende zaakbelasting (OZB). Daarbij lukte het om de lastenstijging niet verder te laten oplopen. Het is de bedoeling om de afvalstoffenheffing en rioolheffing ook niet extra verhogen boven op de eerder door de raad vastgestelde verhogingen. De gemeenteraad zal in januari de definitieve OZB-tarieven vaststellen.


Overschot

De begroting sluit voor het jaar 2022 met een licht overschot van bijna een half miljoen euro. Daar is het college blij mee: hierdoor zullen de cijfers bij tegenslag minder snel omslaan in het 'rood'. Concreet speelt dit risico al bij het onderhoud in de openbare ruimte. Op onderdelen dreigt de gemeente onder het minimumniveau te komen qua onderhoud, waardoor veiligheid in het geding kan komen en de gemeente vanuit zijn zorgplicht moet ingrijpen.

In het sociaal domein kampt de gemeente nog altijd met stijgende kosten voor jeugdzorg en Wmo. Wel heeft het Rijk dit voorjaar besloten om voor 2022 voor alle gemeenten in totaal 1,3 miljard euro extra beschikbaar te stellen vanwege de tekorten bij de jeugdzorg. In Woerden gaat het in 2022 om zo'n 3,3 miljoen euro. Ook voor latere jaren zal er extra geld komen (circa 2,5 tot 3 miljoen per jaar), maar deze bedragen zijn nog niet vastgesteld en er staan ook verplichtingen tegenover.

Zoals het er nu uitziet, stijgen de resultaten op de begroting vanaf 2024. Wel is er enige onzekerheid vanwege ontwikkelingen in de algemene uitkering van de rijksoverheid. Als het Rijk meer uitgeeft, stijgt ook de algemene uitkering die de gemeente van het Rijk krijgt. Vooral in 2022 is de verwachting dat deze uitkering hoger zal zijn.

Er is echter ook een dreiging: vanaf 2023 verandert de verdeling van de algemene uitkering tussen de gemeenten. Woerden hoort bij de gemeenten die hier flink nadeel van zullen ondervinden. Volgens de laatste berichten betekent dit een achteruitgang van 58 euro per inwoner, maar definitieve besluiten moeten daarover nog vallen. Woerden is van mening dat deze herverdeling te vroeg komt nu veel gemeenten het financieel al lastig hebben en zal samen met andere middelgrote gemeenten dan ook pleiten voor uitstel. Dit om te voorkomen dat de gemeente financieel zwaar terugvalt.


Corona

Corona speelt nog steeds een grote rol. Vanwege de grote onzekerheid over de financiële gevolgen en in hoeverre het Rijk de extra uitgaven compenseert, zijn in de begroting geen corona-uitgaven opgenomen. In de praktijk is te zien dat de steunpakketten vanuit het Rijk grotendeels de extra kosten dekken. Eventuele tekorten worden gedekt vanuit de Algemene Reserve. Wethouder Ad de Regt (financiën) is tevreden over de financiële positie van Woerden. "Een sluitende begroting is niet vanzelfsprekend. We hebben onze inkomsten en uitgaven continu tegen het licht gehouden en hebben scherp aan de wind gevaren. We zijn streng geweest voor elkaar! Tel daarbij nog enkele meevallers op, en dan zie je dat er volgend jaar een licht overschot is. Daarmee biedt het college, zoals het hoort, ook enige financiële ruimte voor een nieuwe coalitie, direct al in hun eerste coalitiejaar. In de komende weken zal de gemeenteraad zich buigen over de begroting 2022-2025. De verwachting is dat er op 4 november een besluit valt over de begroting.