Lichte stijging aantal misdrijven in Woerden

woerden • Het is in de eerste helft van dit jaar een stukje onveiliger geworden in Woerden. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente.

Het totaal aantal geregistreerde misdrijven nam in de eerste zes maanden van 2021 met 2 procent toe ten opzichte van diezelfde periode in 2020. De gemeente Woerden scoort daarmee minder gunstig dan de gemiddelde ontwikkeling in Midden-Nederland (-10 procent). De stijging is vooral te zien in de categorieën ‘personen met verward gedrag’ en ‘jeugdoverlast’. Daartegenover staat een aantal gunstige ontwikkelingen, zoals de daling van het aantal woninginbraken en veel voorkomende criminaliteit. 

Het aantal geregistreerde criminele feiten liet tussen 2016 tot 2020 een dalende lijn zien. De cijfers over 2020 en de eerste helft 2021 zijn voor het eerst enigszins negatief te noemen. Volgens burgemeester Victor Molkenboer is deze ontwikkeling grotendeels te wijten aan de coronamaatregelen. “Daarnaast is bekend dat criminaliteitscijfers sterk kunnen fluctueren."

Het aantal woninginbraken in de gemeente Woerden is in de eerste helft van 2021 met 23 procent gedaald ten opzichte van 2020. Andere opvallende dalers zijn vormen van veel voorkomende criminaliteit. Denk aan autokraken (-21 procent), vernielingen (-26 procent) en brom-, snor-, fietsdiefstal (-23 procent). Autokraken en vernielingen bevinden zich daarmee op het laagste niveau sinds 2018. Dit is zeer waarschijnlijk te wijten aan de coronamaatregelen zoals de avondklok. 

De overlast van personen met verward gedrag nam toe met maar liefst 99 procent (van 85 naar 169 stuks). De politie geeft aan dat dit waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat de hulpverlening een tijd verminderd is geweest vanwege de coronamaatregelen. Een andere oorzaak die genoemd wordt is dat een deel van de geregistreerde meldingen is toe te schrijven aan een select clubje mensen. Het aantal incidenten met jongerenoverlast steeg in de eerste helft van 2021 ten opzichte van de eerste helft van 2020. De stijging met 38 procent (van 209 naar 288) lijkt grotendeels te verklaren door dat de meldingsbereidheid groter lijkt te zijn onder de inwoners. Fraude totaal (online handel, wapenhandel en/of bezit en drugshandel, vervaardiging-, -bezit) nam in de eerste helft van 2021 toe met 28 procent. Online handel (WhatsApp-fraude, phishing, internetfraude) is mede door corona gestegen met 15 procent. Daarnaast is vooral wapenhandel en/of bezit flink gestegen (+40 procent) van 5 naar 7 stuks.