Fileleed in Woerden door werk aan A12

woerden • Woerden ondervond ook deze week weer veel overlast van de werkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de A12.

Waar de overlast tijdens de eerste dag van de afsluiting nog relatief beperkt bleef, was sinds de afsluiting van de oprit Woerden richting Den Haag sprake van grote verkeershinder. Dit ondanks de inzet van tientallen verkeersregelaars. 

Met name tijdens de avondspits was het op de Steinhagenseweg zo druk dat het verkeer al vanaf Geestdorp vast stond. Daarnaast liepen ook de Utrechtsestraatweg en de wegen vanuit Kamerik volledig vol. Dit was ook te merken op andere wegen in de gemeente. De wegen en kruispunten konden de extra hoeveelheid verkeer als gevolg van de afsluiting van de A12 niet aan, waardoor de wachttijd op diverse plekken binnen de gemeente opliep tot meer dan een uur.


Aanrijdingen

Eind vorige week zorgden vooral aanrijdingen er voor dat het allemaal nog langzamer ging. Met name op de provinciale wegen ging het regelmatig mis. De politie had de handen vol aan het afhandelen van de aanrijdingen. In de meeste gevallen bleef het bij blikschade.


De gemeente Woerden onderhield dagelijks contact met Rijkswaterstaat, om signalen over verkeershinder door te geven. ‘De zorgen die aan de voorkant aan Rijkswaterstaat kenbaar zijn gemaakt blijken in de praktijk helaas waarheid te worden’, schreef de gemeente op de eigen website.


Om hinder te vermijden kregen automobilisten het advies om voor de aangegeven omleidingsroutes te kiezen en vooral thuis te werken als dat kon. Verkeer zonder bestemming in Woerden werd sterk afgeraden om via de gemeentelijke wegen te rijden.

Rijkswaterstaat startte op 27 september met de werkzaamheden aan de A12 tussen knooppunt Oudenrijn en Reeuwijk. Er was bewust gekozen voor een volledige afsluiting, om zo de klus in één keer te klaren. Het onderhoud aan de snelweg kon niet langer wachten, omdat de weg in een te slechte staat verkeerde. Over een lengte van 4,5 kilometer - het stuk tussen Woerden en Reeuwijk - ligt nu nieuw asfalt. De weg is donderdagochtend om vijf uur weer open gegaan.