• Een klein clubje Rotary-leden zorgde voor het plukwerk.
• Een klein clubje Rotary-leden zorgde voor het plukwerk. Foto: Jaap Oudshoorn

Streekfruit naar Brownies&DownieS en Voedselbank

Peren plukken voor goede doelen

Bijna 700 kilo onbespoten peren plukte een groepje leden van Rotary Woerden-Oude Rijn in de laatste zonnige septemberdagen. Dat gebeurde in een verlaten perenboomgaard op het Landgoed Linschoten. De sappige peren, in dozen en kratten verpakt, hebben inmiddels hun weg gevonden naar Brownies&DownieS en de Voedselbank in Woerden. Die gaan er op hun beurt weer mooie dingen mee doen. 

Vorig jaar plukten de Rotary-leden ook Linschotense peren, maar toen was de oogst aanmerkelijk groter. Dit jaar is volgens kenners een slecht perenjaar. Bovendien werd de verwaarloosde boomgaard deze zomer begraasd door koeien, die zich niet alleen tegoed deden aan het malse gras tussen de perenbomen, maar ook aan alles wat op koeienkophoogte aan de perenbomen groeide. “Waar we vorig jaar met een pluktrein en veel mensen duizenden kilo’s peren plukten, moesten we nu voor een paar peren steeds opnieuw een trapje op en af tussen de verwilderde takken”, zegt een van de plukkers. “Voordeel van al dat klimwerk was natuurlijk wel dat we ons bezoek aan de sportschool een keer konden overslaan!” 

Het ‘perenproject’ kwam ook dit jaar weer tot stand in samenwerking met de Stichting G. Ribbius Peletier Jr. tot Behoud van het Landgoed Linschoten.

Perentaart 

Ook al zijn het er dit jaar minder, de peren komen weer goed terecht. Bovendien levert de plukactie een kleine bijdrage aan het voorkomen van voedselverspilling. Bij de Woerdense vestiging van Brownies&DownieS is een deel van de peren intussen afgeleverd. Brownies&DownieS is een lunchcafé aan het Kerkplein, waar mensen met een beperking zinvol en vooral ook leuk werk vinden. In het café wordt nog steeds (gepasteuriseerd, dus lang houdbaar) perensap geserveerd van de oogst van vorig jaar. Daarnaast maken de medewerkers van het lunchcafé van de nieuwe peren nu perenjam en perenchutneys, en serveren ze bezoekers zelfgebakken perentaarten. Ook gaat er een verse peer in de lunchboxen die bij Brownies&DownieS gemaakt worden voor kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben. 

Voedselbank 

Voor cliënten van de Voedselbank is het streekfruit een leuk extraatje

In Nederland leeft meer dan één miljoen mensen onder de armoedegrens. De Voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Wekelijks worden vanuit het uitgiftepunt in Woerden gratis voedselpakketten uitgedeeld. Ook bij de Woerdense Voedselbank zijn ze blij met hun deel van de Linschotense peren. De inhoud van de pakketten verschilt per week. Het valt niet altijd mee om aan vers fruit te komen. Voor cliënten van de Voedselbank is het streekfruit een leuk extraatje in hun pakketten. 

Voor de leden van Rotary Woerden-Oude Rijn was het perenproject een mooie activiteit waarbij de handen weer eens echt uit de mouwen konden worden gestoken, in een jaar waarin door corona veel andere evenementen moesten worden stilgelegd. Woerden-Oude Rijn is één van de drie Woerdense Rotaryclubs. Rotary is een netwerkorganisatie, die midden in die samenleving staat. Leden van de serviceclubs zijn maatschappelijk betrokken professionals, die graag op een eigentijdse manier een positieve bijdrage leveren aan een plezierige omgeving.

IJsbaan 

In Woerden doen de Rotary-leden spraakmakende projecten. De Woerdense clubs runnen bijvoorbeeld de jaarlijkse Rotary-ijsbaan op het Kerkplein, waarvoor de voorbereidingen alweer zijn gestart. Woerden-Oude Rijn organiseerde eerder ‘Heel jong Woerden bakt': een project om jongeren met verschillende achtergronden te helpen integreren. Ook was er een aantal jaren achtereen een Lenteconcert in Oudewater (waarvan de opbrengst naar een goed jongerendoel ging).

Clubavond

Leden van Rotary Woerden-Oude Rijn komen elke donderdagavond bij elkaar. Tijdens hun clubavond wisselen ze van gedachten over wat hen bezighoudt in hun beroep of bedrijf. Je kunt er je dilemma's of ideeën toetsen en vriendschappen ontwikkelen. Er worden bedrijfsbezoeken georganiseerd, en er zijn vaak inspirerende sprekers van buiten, die de leden helpen hun grenzen te verleggen. De Rotaryclubs in Nederland maken deel uit van een wereldwijd netwerk (Rotary International), dat 1,2 miljoen leden telt in tweehonderd landen. Ook internationaal draagt elke Nederlandse club bij aan de maatschappij. Met mensen en middelen werkt Rotary er internationaal bijvoorbeeld aan mee dat de ziekte polio nu bijna de wereld uit is en dat er medische hulp is (Rotary doctors) in ontwikkelingslanden. Daarnaast zorgen (ook de Woerdense) Rotaryclubs er voor mooie water- en sanitatieprojecten. Ook bieden ze hulp bij het opzetten van microkredietprojecten.