• Het parkeerbeleid in de binnenstad zorgt voor een hoop gemopper in Woerden.
• Het parkeerbeleid in de binnenstad zorgt voor een hoop gemopper in Woerden.

Raadsmeerderheid wil parkeerbeleid in binnenstad Woerden aanpassen

Algemeen

WOERDEN • Een meerderheid van de Woerdense gemeenteraad wil het parkeerbeleid in de binnenstad op de ‘knellende onderdelen’ aanpassen. Dat blijkt uit een motie die donderdag wordt ingediend.  

De motie is ondertekend door Progressief Woerden, D66, Lijst van der Does, STERK Woerden, ChristenUnie-SGP en CDA Woerden. Met de aanpassingen kunnen ‘de kinderziektes in het beleid worden opgelost’, zo verwachten de partijen. 

Meer ruimte
De gemeenteraad stelde begin dit jaar het nieuwe parkeerbeleid vast. Doel van het beleid was om te komen tot een betere verdeling van parkeerplaatsen voor bewoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad. Een deel van het beleid werkt goed uit: er zijn meer dan 100 extra vergunningen voor de garage afgegeven, waardoor er voor bezoekers bijvoorbeeld op de Wagenstraat meer ruimte is om te parkeren en boodschappen te doen. Ook hebben bewoners in de woonstraten net buiten de centrumring minder parkeeroverlast gekregen.

Een aantal knelpunten in het beleid voert echter de boventoon in het gesprek over het parkeerbeleid. In de beeldvorming is vooral de dagkaart van 20 euro - in zones die bedoeld zijn voor bewoners - een eigen leven gaan leiden. ‘Stoppen daarmee’, zo zeggen de partijen, die van het college alternatieven willen zien om het parkeren in bewonersgebied te ontmoedigen.

Opdracht
Bewoners binnen de centrumring hebben in de afgelopen weken het meest van zich laten horen. Zij ervaren meer parkeerdruk in hun straten en willen om verschillende redenen niet altijd overstappen op een parkeerplek in de parkeergarage. De partijen geven het college opdracht om een aantal oplossingsrichtingen uit te werken hiervoor. De oplossingen voor de knelpunten zijn tot stand gekomen op basis van gesprekken met bewoners en een hoorzitting van de gemeenteraad twee weken geleden.

Het college moet, als de motie wordt aangenomen, kleine aanpassingen meteen doorvoeren en grotere aanpassingen voorleggen aan de raad. Dit moet zo plaatsvinden dat ook belanghebbenden hierover hun mening kunnen geven.