Duel gestaakt: 'Het was echt niet super ernstig'

zwammerdam/woerden • Het duel tussen Zwammerdam en VEP is afgelopen zaterdag gestaakt. Een handvol supporters van de Woerdenaren had dermate veel aanmerkingen op de leiding, dat voor de scheidsrechter de maat vol was en hij na een afkoelingsperiode het duel definitief staakte. Dit alles één minuut voor tijd. "Na de afkoelingsperiode was hij helemaal van slag”, aldus trainer Ronald Schalkwijk.

De tendens bij VEP was na afloop vooral dat de aantijgingen aan het adres van de scheidsrechter wel meevielen. Een vijftal supporters beten de arbiter toe van het andere geslacht te zijn en vermeldden dat hij beter zichzelf zou kunnen wisselen in plaats van een VEP-speler. "Het was wat dat betreft echt niet super ernstig. Iemand uitmaken voor homo is uiteraard niet goed, maar het waren niet meer dan zes man die er stonden. Volgens mij moet hij vooral bezig zijn met het fluiten van de wedstrijd en zich daarop concentreren. De wedstrijd was op zichzelf namelijk super sportief”, vertelt Schalkwijk.

Handsbal

Alles begon nadat de scheidsrechter van dienst een strafschop toekende aan Zwammerdam wegens een Woerdense handsbal. "Hij legde zelf aan onze aanvoerder Chris Daalhuizen uit dat de arm langs het lichaam was. Dan is dat dus geen handsbal", aldus de trainer die daarop wat commentaar leverde op de scheidsrechter. "Daarop kreeg ik een gele kaart, maar tot een gesprek kwam het niet. Toen werd er iets geroepen als dat hij een homo zou zijn. Hij staakte daarop direct. Hij was echt helemaal van slag en de speaker moest omroepen dat het publiek zich gedeisd moest houden.” Vervolgens werd het duel na om en nabij de vijftien minuten hervat. Koen Woudenberg schoot de bal voor Zwammerdam tegen de touwen, waarna de supporters van VEP op verschillende momenten hun mond niet konden houden. "Toen staakte hij dus een minuut voor tijd definitief. Iets dat ik ook wel vreemd vond, fluit dan helemaal af. Dan is iedereen ervan af. Voor het staken floot hij trouwens niet eens zo slecht hoor. Daarna was hij alleen van slag en begon hij in het laatste kwartier dus vreemde dingen te doen.”

De afwikkeling is nog niet bekend, maar de hoop is er bij de Woerdenaren dat het hierbij blijft. "Wij kunnen er toch ook niets aan doen dat er een paar supporters langs de kant lopen te blèren? Anders zouden we voor vijf minuten terug naar Zwammerdam moeten. Dan starten we trouwens met een inworp voor ons. Dan maken we maar een plan om nog een minuut of vijf oorlog voor de goal te gaan maken.”


Kintaiko judoka's naar NK 

woerden • Chelsey van Dam (-48 kg) en Nova van den Broek (+68 kg) van budoschool Kintaiko uit Woerden hebben zich zaterdag geplaatst voor het NK judo -15 jaar. Zij wonnen allebei een bronzen medaille op het districtskampioenschap in Dordrecht. Senna Groeneveld streed ook mee, maar kwam net te kort om eind deze maand af te kunnen reizen naar het Groningse Leek.