Politie op zoek naar zwanenstropers

woerden • In de jacht op zwanenstropers in het buitengebied van Woerden roept de politie de hulp in van inwoners. Wie tijdens het wandelen of fietsen in de polder een verdachte situatie ziet, mag direct 112 bellen. 

Er loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek van de milieu-recherche Midden-Nederland, de NVWA, Staatsbosbeheer en de provincie Utrecht. Dit na de vondst van ruim honderd jonge mishandelde zwanen in de polders ten noorden van Woerden. De stropers gingen niet zachtzinnig te werk, zo vertelde een politiewoordvoerder in het programma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. Zwanen kregen een ring om hun poot en werden 'geleewiekt'. Dit is het (zonder verdoving) afknippen van een stuk vleugel zodat de zwanen nooit meer kunnen vliegen. De stropers laten de zwanen vrij in de natuur waar ze verder op kunnen groeien. Als de zwaan volwassen is, komen ze terug om die op te halen. 

Midden-Oosten

Het merendeel van de gestroopte zwanen belandt in België, maar ook in het Midden-Oosten is vraag naar de siervogel. De praktijken van de stropers doet denken aan het aloude zwanendriften dat in 2016 werd verboden. De politie wil de stropers snel opsporen. "Zowel het ringen als het leewieken zijn strafbare feiten", aldus de woordvoerder. "Het gaat om ernstige delicten waar een celstraf op staat van maximaal zes jaar." Wie meer informatie heeft over de stropers of over de handel van zwanen, kan bellen met de politie via: 0800-6070 of anoniem 0800-7000.