WeDo opent meldpunt houtkachels

woerden • Raadslid Wilma de Mooij van de Woerdense partij WeDo is een meldpunt gestart waar inwoners overlast door houtkachels kunnen melden.  

Nu het stookseizoen is begonnen wil De Mooij aandacht vragen voor de keerzijde van het stoken van hout en biomassa. Zij noemt het onzinnig om bossen aan te planten en biomassa te produceren puur voor het gebruik in houtkachels. "We kunnen, als het gaat om grond voor groen, die ruimte beter gebruiken om zorg te dragen voor een diversiteit aan bloeiende bomen, planten en struiken die nodig zijn om insectenpopulaties goed op peil te krijgen en te houden.”
De Mooij ontving diverse berichten van inwoners die van oktober tot maart hun ramen dichthouden, of die overdag amper nog naar buiten gaan omdat er in elke buurt wel een kachel aan staat. Tegelijkertijd ook van mensen die als gevolg van de hoge energierekening volledig afhankelijk zijn geworden van een houtkachel om het huis warm te houden. De Mooij dient binnenkort een voorstel in om de APV te wijzigen en een tijdsvenster in te voeren voor het gebruik van houtkachels binnen de bebouwde kom. Stoken zou alleen nog mogen tussen 18.00 en 24.00 uur. Voor het buitengebied en bepaalde feestelijkheden zouden er uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Het gebruik van de stookwijzer - een website die op postcodegebied een stookadvies geeft op basis van actuele waarnemingen - wordt aangemoedigd in het voorstel van De Mooij.