Groot Woers Dictee

woerden • Na vijf jaar afwezigheid keert het Groot Woers Dictee terug. Aan de vooravond van het jaarlijkse Woerdense hoogtepunt op de evenementenkalender, de Koeiemart, is er weer volop aandacht voor een van de meest ingewikkelde van de 267 dialecten die Nederland rijk is, het Woerdens, ofwel het Woers.

Het dictee is de ideale graadmeter voor de stand van het Woerdens dialect. Naast het feit dat het dictee een prestigestrijd is tussen echte Woerdenaren, is het vooral ook voor nieuwe inwoners van de stad een mooie gelegenheid om kennis te nemen en wegwijs te worden in de unieke lokale taal- en zinsopbouw.

Uitspraak

Evenals voorgaande edities draait het dictee om het vertalen van in ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) voorgedragen zinnen naar Algemeen Aanvaard Woerdens (AAW). Dit met aandacht voor de fonetische weergave van de uitspraak in het authentiek Woers. De voordracht wordt dit jaar verzorgd door columnist en ondernemer Junior Brandenburg.

Iedereen kan gratis meedoen in teams van tenminste twee en maximaal vier personen. Opgeven van de teams kan ter plaatse. Het dictee zelf bestaat uit twee rondes van ieder vier te vertalen zinnen. De beoordeling wordt gedaan door de bekende vakjury onder leiding van Kees Grundman. Bij de beoordeling wordt vooral gekeken naar originaliteit in de woordkeuze en de omzetting van de bedoeling achter de te vertalen zin.

Snert eten

Het Groot Woers Dictee is op maandag 25 oktober in Café De Pompier. Er wordt aangevangen rond 20.00 uur, na het traditionele snert eten. Voor papier en pennen wordt gezorgd. Naast de eretitel 'Winnaar van het Groot Woers Dictee 2021' zijn er mooie prijzen te winnen. Het Groot Woers Dictee wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door Café De Pompier, Café-Restaurant El Rey, OOK: de leukste winkel van Woerden, Uniseco en Jaco Kazius Vormgeving.


Vernieuwing De Heem

woerden • De Heem naast de Cattenbroekerplas in Woerden is toe aan vernieuwing. Woningcorporatie GroenWest en het Leger des Heils zijn daarom samen met de gemeente een onderzoek gestart om passende nieuwe huisvesting te bouwen voor 30 cliënten. 

De Heem is een beschermde woonvorm voor volwassenen die kampen met een verslaving, vaak in combinatie met psychische problemen. Het gaat om een bescheiden woongemeenschap waar nu 24 bewoners worden geholpen rust en ritme te vinden in hun leven. In de toekomst zullen dit 30 bewoners zijn. Alle bewoners hebben een eigen eenheid, met daarin een woon- en slaapkamer en een badkamer. Het is de bedoeling om deze cliëntenverblijven en het hoofdgebouw (waar bewoners samen eten en activiteiten plaatsvinden) te vernieuwen.