• Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat.
• Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat. Foto: aangeleverd

Officiële opening Duurzaamheidswinkel

woerden • De Duurzaamheidswinkel, gevestigd aan de Voorstraat 75 in Woerden, zal vrijdag op ludieke wijze officieel worden geopend. Voor de deur van de winkel gaan lopers van The Climate Miles om 09.15 uur van start voor hun 17e etappe die in Gouda eindigt. 

The Climate Miles is een initiatief van Urgenda, een organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken. Urgenda vraagt met een loop van Groningen naar Glasgow aandacht voor de VN-klimaatconferentie die op 31 oktober in de Schotse stad wordt gehouden. Daarbij komen de lopers ook door Woerden. 

Daar is sinds afgelopen de Duurzaamheidswinkel geopend. De winkel is eigenlijk een groot informatieplein waar bezoekers informatie kunnen krijgen over drie thema's: energie, circulair en biodiversiteit. 

Vooral het thema energie is behoorlijk actueel door de forse stijging van de energieprijzen. Dit zorgt ervoor dat woningeigenaren sneller stappen zullen maken in het isoleren en duurzaam verwarmen van de woning. Er is in de winkel informatie en persoonlijk advies te krijgen over kleine energiebesparende maatregen, maar ook over de grotere ingrepen in de woning zoals vloerisolatie of warmtepomp.

Ook vragen over de aanleg van zonnevelden en bouw van windmolens kunnen in de winkel gesteld worden. De gemeente Woerden maakte deze maand plannen bekend om alle wijken en omliggende dorpen per 2050 aardgasvrij te maken. Alleen dat al zorgt er voor dat de inwoners met veel vragen komen te zitten. De initiatiefnemers van de Duurzaamheidswinkel zijn er dan ook van overtuigd dat dit informatieplein de komende jaren een nuttige functie zal hebben. 

q  www.duurzaamwoerden.nl

q  www.theclimatemiles.nl