Woerden schakelt bewoners in bij de strijd tegen drugslabs

woerden • In de strijd tegen drugslabs schakelt de gemeente Woerden de hulp in van inwoners. Een campagne moet hen ervan overtuigen om te bellen als ze het vermoeden hebben dat er in een loods of schuur drugs worden geproduceerd. 

Door de afgelegen ligging en de vaak goede toegangswegen zijn bedrijventerreinen aantrekkelijk voor criminelen. Ze worden gebruikt voor drugshandel, witwassen, illegaal gokken en als locatie om drugs te produceren. Woerden start nu samen met negen andere gemeenten in West-Utrecht een campagne met Meld Misdaad Anoniem. 

Afgelegen

Inwoners worden opgeroepen om verdachte situaties (anoniem) door te geven, bijvoorbeeld als ze het vermoeden hebben van een drugslab. “Het gebeurt regelmatig dat criminelen eigenaren van loodsen en schuren benaderen omdat hun ruimten aantrekkelijk zijn om drugs te produceren”, zegt Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem. “De locaties liggen vaak afgelegen en niet alle verhuurders zijn zich bewust van de risico’s.” Door bedreigingen richting de verhuurders of een zwijgcultuur onder getuigen blijven misstanden soms lang onzichtbaar.

Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden vindt het belangrijk dat ondernemers en bewoners zich bewust zijn van de risico’s. “Drugslabs en andere vormen van ondermijnende criminaliteit vormen een serieus risico voor ondernemers en bewoners.” 

Oneerlijke concurrentie

Ondermijning raakt volgens Molkenboer betrouwbare ondernemers op een bedrijventerrein hard. “Onder andere door oneerlijke concurrentie van ‘collega-ondernemers’ die producten onder kostprijs verkopen en zo geld witwassen. Ook komen bij de productie van drugs gevaarlijke stoffen vrij die mogelijk explosies veroorzaken. Criminelen deinzen niet terug voor bedreigingen, intimidatie en geweld richting ondernemers. Dit moeten we niet accepteren.”

Hij vraagt iedereen ‘met klem’ vermoedens van illegale activiteiten direct te melden bij de politie of gemeente of bij Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Inwoners worden via social media, video’s en banners geholpen om signalen van verdachte situaties te herkennen. Daarnaast wordt er voor de campagne gebruik gemaakt van poster, flyers, pers- en nieuwsberichten.

q  www.meldmisdaadanoniem.nl