Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

‘Versoepel regels bijstandsgerechtigden die willen samenwonen’

Algemeen

WOERDEN • Progressief Woerden wil de regels versoepelen voor inwoners die in de bijstand zitten en met een ander willen samenwonen. De partij wijst daarbij naar een experiment dat in Tilburg is gestart.

In die stad mogen inwoners met een bijstandsuitkering een half jaar samenwonen, zonder dat dat invloed heeft op hun uitkering. Normaal moeten bijstandsgerechtigden het melden als ze bij iemand intrekken. Doordat ze hun woonkosten dan kunnen delen, gaat hun uitkering omlaag. “Veel inwoners in de bijstand durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie”, verklaarde de Tilburgse wethouder arbeidsparticipatie en bestaanszekerheid Esmah Lahlah in het NOS Radio 1 Journaal. 

Benutting
Raadslid Coby Franken van Progressief Woerden denkt dat een dergelijk experiment ook in Woerden zou kunnen passen. Het zou volgens haar zelfs kunnen bijdragen aan een betere benutting van schaarse woningen in Woerden. De regelgeving in de bijstand zet mensen nu namelijk onnodig aan tot het wonen in een eenpersoonshuishouden en werkt illegale onderverhuur in de hand. “Kortom, zonde van de huizen die zo bezet worden. De kostendelersnorm weerhoudt mensen ervan elkaar - al dan niet tijdelijk - in huis te nemen om voor elkaar te zorgen of bij dreigende dakloosheid.” 

Franken heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het experiment.