• Petra van Zeeland en Marlies Swalve.
• Petra van Zeeland en Marlies Swalve.

Swap Sint komt naar Woerden

woerden • Op initiatief van Zero Waste Het Groene Hart komt de Swap Sint dit jaar naar Woerden. Die zorgt ervoor dat er voor het tweede jaar op rij speelgoed geruild kan worden, dit jaar op maar liefst drie locaties.

Petra van Zeeland kwam vorig jaar op Facebook een post tegen van Zero Waste waarin werd gewezen op de grote hoeveelheid nieuw speelgoed dat elk jaar weer wordt aangeschaft. Ruilen zou toch goedkoper en beter voor het milieu zijn, zo redeneerde Zero Waste. “Ik werd meteen enthousiast en bood mijn hulp aan”, vertelt Van Zeeland. “Mijn moeder werkte toen ik klein was als vrijwilliger op een peuterspeelzaal en daar organiseerden ze elk jaar een speelgoedruilbeurs. Dat liep altijd heel goed.” 

Punten

Ze wist al snel een locatie te vinden en een paar extra helpende handen. En zo kon voor het eerst een – coronaproof – speelgoedruilbeurs worden gehouden. Marlies Swalve was één van de helpers. Aan de opzet van de beurs van dit jaar is niets veranderd in vergelijking met die van vorig jaar. “Op vrijdagavond kunnen mensen speelgoed inleveren. Daar krijgen ze punten voor die ze op zaterdag kunnen uitgeven aan ‘nieuw’ speelgoed.” 

Na het grote succes van vorig jaar is het dit jaar mogelijk om op drie locaties in Woerden speelgoed in te leveren en te kopen. Het gaat om De Margrietschool in Snel en Polanen en De Molenwiek in Molenvliet. Op vrijdagavond 5 november kan er in de twee scholen speelgoed worden ingeleverd en op zaterdagochtend 6 november kunnen de inbrengers hun punten uitgeven aan ander speelgoed. Bij de TechnoHub hetzelfde, maar dan op vrijdag 19 en zaterdag 20 november. 

Bezoekers worden per tijdsblok ontvangen. Van Zeeland: “Dat is vorig jaar zo goed bevallen dat we het nu weer zo doen. Zomaar binnenlopen kan dus niet. Je moet je aanmelden.” Mensen hoeven volgens Swalve niet bang te zijn dat later op de zaterdag de mooiste spullen al weg zijn. “We verdelen de spullen over de dag heen. Elk uur komen er nieuwe dozen met speelgoed." Petra vult aan: "Het is net een echt winkeltje. Zo leuk. En het leukst is als je ziet hoe blij mensen vertrekken. Ze scoren leuke spullen voor hun kinderen zonder dat het iets gekost heeft. Dat maakt mij ook weer blij." 

Ze schrok vorig jaar wel van de hoeveelheid speelgoed die na de beurs overbleef. "We nemen alleen mooi, heel, compleet speelgoed aan en toch stonden er na afloop heel veel spullen. Dit jaar zijn de mensen die gebruik maken van de voedselbank door de Swap Sint op de hoogte gebracht. Zij mogen zonder iets in te leveren uit het overgebleven speelgoed kiezen wat ze willen."

De twee dames zien de toekomst van het initiatief zonnig in. “Elk dorp, elke wijk een eigen Swap Sint. Op naar een sinterklaasavond die goed is voor de portemonnee en het milieu!", zo besluiten ze. Aanmelden voor de beurs kan via onderstaande website.

www.duurzaamwoerden.nl/swapsint