Rechter stelt Laat Woerden Niet Zakken in het gelijk

woerden • De rechtbank Midden-Nederland heeft beslist dat het Ministerie van Economische Zaken bepaalde stukken moet verstrekken over het opnieuw activeren van een verlopen 'opsporingsprocedure'. 

Stichting Laat Woerden Niet Zakken diende in december 2019 al een Wob-verzoek in om duidelijkheid te krijgen over dit besluit dat nodig is om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om gas te winnen onder Woerden. Het hele gebied is 1100 vierkante kilometer ligt verspreid over vier provincies en meer dan twintig gemeenten. "Een verlopen vergunning kun je niet verlengen, zo is de gangbare juridische praktijk", schrijft Leo Sonneveld van de stichting. "Maar hoe de vork in de steel steekt was nergens uit op te maken." 

Meer inzicht

Na bijna twee jaar procederen heeft de rechtbank nu bepaald dat het ministerie binnen zes weken alle benodigde stukken moet verstrekken. Sonneveld verwacht meer inzicht te krijgen in hoe een verlopen vergunning weer kan worden verlengd zonder dat men aan de eisen voldoet voor verlenging. "Het is jammer dat het allemaal zo lang moet duren, maar we zijn tevreden dat de rechtbank ons volgt in de aangevoerde gronden en het belang inziet van transparantie en integer bestuur."

Inmiddels hebben de stichting Laat Woerden Niet Zakken, de provincie Utrecht en tien gemeenten ook al bezwaar en beroep aangetekend tegen de inmiddels verlengde vergunning. Deze stukken zijn afgelopen maand naar de rechtbank gegaan waarbij ook dit besluit door het ministerie wordt bestreden. De verwachting is dat deze zaak begin 2022 zal worden behandeld door de rechtbank.