'Starters verdienen eerlijke kans'

woerden • ChristenUnie-SGP Woerden wil van het college duidelijkheid over het opkopen van woningen in nieuwbouwprojecten door beleggers. De fractie kreeg hierover vragen van diverse woningzoekenden. 

De partij wil dat starters die naar een koopwoning zoeken, een eerlijke kans krijgen op de woningmarkt. “Het is voor starters al erg moeilijk om een koopwoning te bemachtigen”, stelt raadslid Daphne van der Wind. “Als binnen een nieuwbouwproject meerdere woningen worden opgekocht door een belegger voor verhuur, dan is dat extra zuur voor deze groep woningzoekenden.” Per 1 januari 2022 is het voor de gemeente - onder voorwaarden - mogelijk om een opkoopbescherming in te voeren. Alleen met een vergunning van de gemeente kunnen beleggers dan nog woningen opkopen en vervolgens verhuren. Van der Wind wil van het college weten hoe zij kijkt tegen een opkoopbescherming. “Aan een opkoopbescherming kleven ook nadelen. Wij vinden het vooral belangrijk dat er een goede balans is tussen goedkopere koopwoningen en huurwoningen. We willen dat er voldoende aanbod is voor starters die een huis willen kopen en niet tegen hun zin huren om een volgende stap te kunnen zetten.”


Correctie

woerden • In deze krant verscheen vorige week donderdag een artikel over het boek dat Ed van Keimpema schreef over de Utrechtsestraatweg. Het bankrekeningnummer dat stond vermeld om het boek te bestellen was echter onvolledig. Het juiste nummer is: NL60 ABNA 0464 500761 t.n.v. R. Stueck.