Meedenken over landschap

kamerik • Monique en Kees van der Laan van biologische boerderij De Beekhoeve in Kamerik roepen iedereen op om een idee in te sturen hoe hun boerderij nog duurzamer en gezonder kan worden. 

De Beekhoeve doet namelijk mee aan het Grond Verbond, een verbond tussen boer en burger om samen zorg te dragen voor het landschap. Gedurende een proces van een half jaar bepalen boer, verwerker én consument hoe dit landschap kan worden hersteld. Deze zorg heeft ook het ommeland van de gemeente Woerden nodig. Volgens MOMA, het zuivelbedrijf achter het Grond Verbond, maakt het huidige voedselsysteem het landschap ziek en verrekent milieuschade niet door in de prijs. 

Monique en Koos van der Laan doen graag mee aan het initiatief. “We vinden het heel leuk dat middels het Grond Verbond consumenten mee kunnen denken over de inrichting van ons landschap”, vertelt Monique. “Maar het is niet alleen leuk, het is ook hoognodig. Ons landschap verandert snel en staat onder druk. Dus alsjeblieft, denk mee en laat je stem horen!” 

Volgens Marten Verdenius, oprichter van MOMA, hebben consumenten onvoldoende inzicht in de impact van een bepaalde aankoop, laat staan de mogelijkheid om actief vorm te geven aan die impact. “Het is mijn euro die ik uitgeef toch? Dan wil ik ook bepalen wat voor impact die euro teweegbrengt.” 

Alle inwoners van de gemeente Woerden kunnen hun idee voor het herstellen van het landschap op de Beekhoeve tot 14 december indienen via de website van MOMA (www.moma.amsterdam.nl). Consumenten kunnen vervolgens met elke aankoop van één van de producten die MOMA afzet, een stem uitbrengen op één van deze voorstellen. “De twee ideeën met de meeste stemmen worden uiteindelijk in stemming gebracht”, legt Monique uit. “ 

Het herstelproject met de meeste stemmen wordt op 22 januari bekendgemaakt en later in het seizoen uitgevoerd bij De Beekhoeve.