Erepenning voor brandweer Woerden

woerden • De jubilerende Brandweervereniging Woerden is zaterdag verrast met een Koninklijke Erepenning. "Voor zover ik weet is deze in Woerden nog niet eerder uitgereikt”, sprak locoburgemeester Arjan Noorthoek.  

De avond in de brandweerkazerne begon met de uitreiking van een groot aantal diploma's en oorkondes aan trouwe brandweerlieden. Door alle beperkingen rond corona was het niet eerder mogelijk om dit te doen. Zo waren er diploma’s voor chauffeur, pompbediende, manschap maar ook oorkondes voor 10, 15, 25 en zelfs een 35-jarig lidmaatschap van de brandweer. Na dit gedeelte sprak voorzitter Nico Langhout van de Personeelsvereniging de aanwezigen toe. Hij wees op de datum 21 augustus 1921, de datum dat de Brandweervereniging Woerden werd opgericht, al bestaat de brandweer in de stad al veel langer. "Wij keken allemaal erg uit naar de viering van het 100-jarig bestaan, maar daar is dit jaar niet veel van terecht gekomen. Het is de bedoeling dat we dit in 2022 echt gaan vieren. Ik heb voor deze speciale gelegenheid Koning Willem-Alexander gevraagd om deze gelegenheid met ons te komen vieren, maar hij heeft ons laten weten verhinderd te zijn." 

Koninklijke Erepenning

Om het jubileum enigszins te kunnen vieren, nodigde Langhout een aantal oud-brandweermensen uit om naar voren te komen. Dat waren Ruud Burggraaf, Ton de Lange, Ton Vergeer, Jaap Vrolijk en Jan van Jaarsveld. Locoburgemeester Arjan Noorthoek nam vervolgens het woord en vertelde dat hij nu begreep waarom burgemeester Victor Molkenboer altijd zo graag naar de bijeenkomsten van de brandweer gaat. "Helaas is hij vanavond verhinderd en neem ik met alle plezier de honneurs waar. Koning Willem-Alexander mag dan hier vanmiddag niet aanwezig kunnen zijn, hij heeft wel laten weten dat hij enorm veel waardering heeft voor het werk van de Woerdense brandweer. Als dank daarvoor heeft hij gemeend aan de Brandweervereniging Woerden de Koninklijke Erepenning te moeten toekennen. Voor zover ik weet is deze in Woerden nog niet eerder uitgereikt.” 

Tegeltableau

Noorthoek overhandigde de penning uit aan Ton de Lange. Aan Nico Langhout werd hierna de bijbehorende oorkonde overhandigd. Verder had de locoburgemeester nog een cadeau namens de gemeente Woerden: een cheque van 500 euro. Hierna nam Martin Overeem, hoofd repressie bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) het woord. Ook hij bracht namens de directie van de VRU de felicitaties over. In vogelvlucht bedacht hij wat er sinds de oprichting van de Brandweervereniging in het begin van de twintiger jaren van de vorige eeuw allemaal was gedaan en wat de mensen allemaal meemaakten in die tijd. "Eerst was er de crisis, later gevolgd door een oorlog. De auto kwam steeds meer in beeld en wat te denken van de computer. Er kwam zendapparatuur en steeds betere blusmiddelen. Wat er in zo'n eeuw allemaal kan gebeuren en veranderen." Namens de directie van de VRU bood hij de jubilerende brandweervereniging een tegeltableau aan. Na het officiële gedeelte was het nog tijd voor een groepsfoto en kon er onder het genot van een hapje en een drankje nog lang worden nagepraat.

Paul van den Dungen