• Liesbeth Pauw en Daphne Keijzer.
• Liesbeth Pauw en Daphne Keijzer. Foto: aangeleverd

Ondersteuning voor mantelzorgers

woerden • Steeds meer mensen hebben te maken met gecompliceerde zorg voor een ouder, kind, partner of andere naaste. Hoewel het voor een mantelzorger vaak vanzelfsprekend is om te zorgen voor een geliefde, raken velen van hen overbelast.

Om te mantelzorger te ontlasten, kan de zorg tijdelijk worden overgenomen. Dat kan een dagdeel per week zijn of bijvoorbeeld tijdens de vakantie van de mantelzorger. Dat heet respijtzorg. De zorg wordt tijdelijk door een professional of vrijwilliger overgenomen. "Mantelzorg is intensief, zeker in combinatie met een baan of een eigen gezin", vertelt Liesbeth Pauw, die samen met Daphne Keijzer de directie voert van UWassistent in Woerden. Zij houden kantoor in het Antonius Ziekenhuis. "Als een mantelzorger de zorg niet alleen aan kan of even tijd voor zichzelf nodig heeft, kan de zorg (tijdelijk) worden overgenomen."  

Respijtzorg door professionals kan zowel in een instelling als bij mensen thuis plaatsvinden. Voorbeelden zijn dagopvang en logeerhuizen (bijvoorbeeld het onlangs geopende Logeerhuis Bredius), maar ook respijtzorg thuis. Pauw: “De mantelzorger kan met zijn vraag bij ons terecht, wij bieden een platform voor de zorgvrager en de zorgbieder."

Respijtzorg wordt veelal vergoed. “Dat kan vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de zorgverzekeraar: sommige zorgverzekeraars vergoeden vervangende zorg of een mantelzorgarrangement geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Wij kunnen desgewenst de zorgvrager adviseren." 

Daphne Keijzer adviseert mantelzorgers om contact op te nemen als ze overbelast raken. "Heeft u geen familie of kennissen waar u op kunt terugvallen? Vraag dan hulp aan ons. Onze dienstverleners staan voor u klaar om incidenteel of structureel taken uit handen te nemen. Dit kan gaan om gezelschap, maar ook om begeleiding naar afspraken en slaap- en/of waakdiensten. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de mogelijkheden.”