• Diego Rijneker, bestuurslid van K'77 in Woerden.
• Diego Rijneker, bestuurslid van K'77 in Woerden. Foto: Floris Bakker

K’77 in Woerden viert 44-jarig bestaan

woerden • Jongerenvereniging  K’77 bestaat 44 jaar en viert dit op zaterdag 27 november met een groot feest voor de huidige medewerkers én de oude garde.

Met zijn 35 jaar behoort bestuurslid Diego Rijneker tot de laatste categorie. En toch is hij bijna wekelijks te vinden in het pand van K’77. “Ik vind het nog altijd leuk om te komen en help graag mee om de boel hier draaiende te houden. Officieel mag je tot je 25ste in het bestuur zitten, maar ik ben de uitzondering op de regel. De overige bestuursleden zijn allemaal rond de 20.”

Kerstmis

K’77, een van oorsprong katholieke jongerenvereniging, werd in 1977 opgericht. “Het verhaal gaat dat ze rond kerstmis zijn begonnen, in de kelder van Het Klooster. Maar ik ken niemand die dit kan bevestigen”, aldus Diego. Hierna begon een zwerftocht door Woerden. K’77 zat eerst in een gasregelstation aan de Prins Hendrikkade. Toen dat onderkomen werd afgebroken volgde een verhuizing naar de oude hockeykantine. Ook daar kon de vereniging niet lang blijven, want het pand op Sportpark Cromwijck brandde af.

Begin jaren ‘90 kreeg K'77 een eigen onderkomen, aan de Hoge Rijndijk. "Daar zijn we nog steeds heel blij mee”, zegt Rijneker. "Tegelijkertijd betekent het dat we ook zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. We moeten dus af en toe de handen uit de mouwen steken. Zo hebben we tijdens de lockdown de muren binnen geschilderd. Maar niet alle klusjes zijn zo leuk. Pas geleden zat de riolering verstopt. We waren een hele zondag bezig om dat probleem op te lossen.” Tijdens avonden in K'77 klinkt er vooral alternatieve muziek uit de speakers. Nummers die ze draaien op Radio 538 of QMusic zul je volgens Rijneker niet snel horen in de Woerdense jeugdsociëteit. Liefhebbers van rock-, ska-, punk-, blues-, country- en metalmuziek komen juist wel aan hun trekken. "Eigenlijk komen hier vooral jongeren van 16 tot 25 die niet de behoefte hebben om in de grote stad uit te gaan, die het ‘massale' niet zo fijn vinden. Dat was vroeger en dat is nog steeds zo.” Op de 27e verwacht hij een uitverkocht huis. Veel oud-medewerkers hebben al aangegeven langs te komen. "Het is natuurlijk leuk om elkaar weer te zien. Sommige van hen zijn hier jarenlang niet geweest en er zullen dan een hoop (sterke) verhalen worden uitgewisseld. Het leuke is dat veel van de oude medewerkers gedurende de avond samen met de jongeren van nu achter de bar zullen staan. En ze mogen ook muziek draaien uit ‘hun' tijd'.”