Bouw hotel stapje dichterbij

woerden • De bouw van het nieuwe Van der Valkhotel aan de A12 bij Woerden is een stapje dichterbij. Er ligt een ‘verklaring van geen bedenkingen' waarover de gemeenteraad zich binnenkort gaat buigen. Het familiebedrijf wil op een kavel aan de Middellande Zee naast de op- en afrit van de A12 een hotel bouwen met 125 kamers, een restaurant met terras, diverse vergaderzalen en een wellnessgedeelte. De gemeente ziet de komst van een hotel wel zitten op de beoogde locatie bij de entree van Woerden en spreekt van ‘een nieuw stadsicoon'. Hoewel het bouwplan op onderdelen moet worden aangepast, is het college positief gestemd. De hoofdopzet, de bouw van een hotel, is namelijk wel in lijn met het geldende bestemmingsplan en in overeenstemming met het beleid van de gemeente Woerden ten aanzien van horeca. Wanneer de bouw van het hotel gaat beginnen is nog niet bekend.


Kasteel en Rijnstraat oranje uitgelicht

woerden • De gemeente Woerden sluit zich aan bij Orange the World. De internationale campagne, die gericht is op het bestrijden van geweld tegen jonge meisjes en vrouwen, start op 25 november.

In navolging van internationale objecten zoals Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor, zal in Woerden onder andere het kasteel oranje worden uitgelicht. Daarnaast krijgt ook de Rijnstraat een oranje gloed. Bij het gemeentehuis zal de Orange the World-vlag wapperen. Ook zijn (maatschappelijke) partners bij de actieperiode betrokken. Zo stelt Tony Chocolonely Orange the World repen ter beschikking aan organisaties waar op regelmatige basis inwoners samenkomen voor een kop koffie. De gedachte is dat tijdens het eten van de reep ook het gesprek over geweld tegen vrouwen wordt gevoerd. 

Aandacht

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen, is 25 november door de VN benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World. In Nederland doet inmiddels het merendeel van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne. Bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen, en door in de gemeenteraad en lokale samenleving aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Burgemeester Victor Molkenboer: "Dit is niet alleen ver weg een probleem; het gebeurt ook dichtbij. Deze vorm van geweld kunnen we niet tolereren. Het is belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan en daarom is het goed dat de gemeenteraad gevraagd heeft om ook in Woerden met deze actie mee te doen. We hopen dat steeds meer lokale organisaties zich zullen aansluiten bij dit initiatief.”