• Rokus en Aria van Dam.
• Rokus en Aria van Dam. Foto: Jacqueline van Noordenne

'Woerden is zo’n vriendelijk klein stadje'

woerden • Ze zijn 52 jaar met elkaar getrouwd en woonden 46 jaar in Benthuizen. Rokus had een eigen bedrijf in kaas: 'De Kaasspecialist'. Dit betekende dat hij lange dagen werkte en dat de zorg voor de kinderen en de grote tuin bij Aria lag. In drukke tijden sprong ze ook nog bij in het bedrijf. "Duizenden boter lammetjes heb ik gemaakt voor Pasen", herinnert Aria zich. "Gelukkig heb ik weinig slaap nodig en veel energie." 

Hartaanval

Hun drie kinderen groeiden op en vlogen uit. Aria kreeg wat meer tijd en werd vrijwilliger bij de kerk en de Zonnebloem. Het bedrijf van Rokus groeide uit tot wel zestig vestigingen. Een hartaanval deed Rokus beseffen dat het tijd werd het stokje over te geven. Hun kinderen voelden er niets voor om het bedrijf voort te zetten, dus de zaak werd verkocht.

Erik, hun oudste zoon, die een groothandel in kaasspecialiteiten heeft in Woerden (De Kaasfabriek), streek al 27 jaar geleden in Woerden neer. Zo kwamen Aria en Rokus regelmatig in het vestingstadje en dat beviel hen goed. Toen de tuin meer last dan lust werd, vroegen ze hun zoon en schoondochter uit te kijken naar een appartement in Woerden. "Woerden is zo’n vriendelijk klein stadje. Zoetermeer, waar we vlakbij woonden, trok ons helemaal niet." 

Niet eenvoudig

'Oh, u bent de moeder van Erik', hoorde Aria regelmatig als ze de kleinkinderen uit school haalden. "Dat vind ik leuk. Zo voel je je hier makkelijk thuis." Een appartement vinden was nog niet zo eenvoudig. "Op elf hoog ga ik niet zitten en ik wilde dicht bij de stad en het station wonen", had Aria als belangrijkste eisen. Toen ze de bouwplannen zagen van Defensie eiland Zuid was dat precies wat ze zochten. Wel moesten ze nog bijna twee jaar wachten tot het project klaar was. 

In oktober 2020 konden ze eindelijk hun droomappartement betrekken, maar door de coronamaatregelen duurde het tot augustus 2021 voordat ze alle kinderen en kleinkinderen durfden uit te nodigen in hun nieuwe stek. Ze wilden geen risico’s nemen. Vorig jaar april liep Rokus het coronavirus op. "Van mijn leven nog nooit zo ziek geweest", blikt hij terug.

"Natuurlijk hebben we de kinderen en kleinkinderen wel buiten gezien. Dat er op de singel geschaatst kon worden afgelopen winter, was een enorm cadeau. De kleinkinderen kwamen hier schaatsen en wij zaten met een mand met Koek en Zopie langs de kant van hen te genieten."

Met Open Monumentendag greep het koppel hun kans om meer van historisch Woerden te zien. Vooral de katholieke kerk en het oude raadhuis vonden ze schitterend. Bij de molen was het veel te druk maar gelukkig is die elke woensdag te bezoeken dus dat houden ze nog tegoed. 

Golfer

Rokus en Aria zijn niet bang dat ze zich gaan vervelen. Ze fietsen samen veel en Rokus is een fanatiek golfer. Minstens één dag per week trekt hij er met een groepje mannen op uit om een balletje te slaan. En als er weer in het zwembad gezwommen mag worden zonder afspraak dan gaat Aria dat zeker weer oppakken. Verder is Aria vrijwilligerswerk gaan doen bij verpleeghuis 'de Thuynen'. Koffie zetten, kletsen, spelletje doen met de bewoners geeft haar veel voldoening. 

Sfeer

Nog voor de verhuizing kwamen Rokus en Aria wel eens in de Petruskerk. Er werd op zeker moment een nieuwe predikant geïnstalleerd. Een goede gelegenheid om sfeer te proeven. "Na afloop van de dienst werden we uitgenodigd voor de koffie en wisten we dat we ons in deze gemeente thuis zouden gaan voelen."

Jacqueline van Noordenne