Geslaagd symposium

woerden • Bezoekers van het Mantelmeeuw-symposium strooiden zaterdag met complimenten. De Mantelmeeuw (hospice en terminale thuiszorg in Woerden) organiseerde dit intieme jubileumsymposium om een bijdrage te leveren aan het bespreekbaar maken van een soms lastig onderwerp: ‘de dood’.

In een openhartig interview vertelde Volkskrant-journalist Fokke Obbema aan Mantelmeeuw-vrijwilliger Thom Bierlaagh wat hem - na zijn hartstilstand een paar jaar geleden - bewoog op zoek te gaan naar hoe mensen tegen hun sterfelijkheid aankijken. Obbema interviewde in de periode na zijn hartstilstand veertig mensen rondom de vraag ‘Wat is de zin van ons leven’. Die gesprekken werden gebundeld in zijn eerste boek, dat een bestseller werd. Voor zijn tweede boek bevroeg hij opnieuw veertig bekende en onbekende landgenoten over kwetsbaarheid, doodgaan, de essentie van het leven en de manier waarop mensen hun leven zinvol maken of als zinvol ervaren.

Kwetsbaarheid en veerkracht waren ook in de muziektheatershow van Wendy Hoogendijk sleutelwoorden. Na de dood van haar vader doorleefde ze haar rouw vanuit haar eigen perspectief, maar ook vanuit het perspectief van haar moeder, de politieagent die hen het bericht van haar vaders auto-ongeluk moest brengen en de taxichauffeur die hen naar huis reed. Die verwerkte ze in deze theatervoorstelling, waarmee ze haar publiek vroeg ook naar de emoties van de omgeving te kijken – iets wat in een hospice als De Mantelmeeuw dagelijks aan de orde is.

Stichting De Mantelmeeuw in Woerden geeft ondersteuning aan mensen in de laatste fase van hun leven. Goed opgeleide vrijwilligers zorgen bij De Mantelmeeuw voor de gasten en zijn er ook voor ondersteuning bij mensen thuis. Mede dankzij sponsoring door het Cultuur Platform Woerden, de Sint Franciscus Stichting, de Vereniging Vrienden van De Mantelmeeuw en Brownies&downieS kon de organisatie het symposium kosteloos aanbieden.

q  www.demantelmeeuw.nl