• Hendrie van Assem bij het raam van een leegstaand huurhuis.
• Hendrie van Assem bij het raam van een leegstaand huurhuis. Foto: Floris Bakker

'Leegstand huurwoningen onbegrijpelijk'

woerden • Huurhuizen die soms wel een jaar leeg staan. Fractievoorzitter Hendrie van Assem van Inwonersbelangen vindt het onbegrijpelijk. "Er is een enorme behoefte aan betaalbare woningen, ook hier in Woerden."

Tijdens een wandeling door zijn eigen buurt wijst Van Assem naar een woning aan de andere kant van de Singel. "Dat staat al meer dan een half jaar leeg. Er gebeurt niets mee, zo zonde!" Het blijkt niet het enige huurhuis te zijn dat niet is bewoond. In elke straat weet Van Assem er wel eentje aan te wijzen. "Ik ben door twee wijken gelopen en telde al 19 leegstaande woningen."

Motie

Het probleem is al langer bekend. De fracties van LijstvanderDoes en WeDo wezen een jaar geleden tijdens een raadsvergadering op het grote aantal leegstaande huurhuizen in Woerden. Volgens Van Assem is er in de tussentijd weinig gebeurd. "Daarom heb ik nu schriftelijke vragen ingediend bij het college. En ik ben van plan een motie in te dienen, om harde afspraken te maken met woningcorporatie GroenWest. Want dit kan zo niet langer." 

De wachtlijst voor een sociale huurwoning is de afgelopen jaren in heel Nederland enorm gegroeid. Woningzoekenden moeten in Woerden tussen de 10 en 14 jaar wachten op een huis. "Dat is al onacceptabel lang", vindt Van Assem. "In dat licht bezien valt het helemaal niet uit te leggen dat er hier in Woerden waarschijnlijk tientallen huizen leeg staan." Het liefst nodigt hij de nieuwe directeur-bestuurder van GroenWest uit om zich voor te stellen aan de raad. "Dan kan hij meteen wat duidelijkheid verschaffen." 

Van Assem weet dat er twee soorten leegstand zijn: frictieleegstand (woning leeg tot het moment dat een nieuwe bewoner zijn intrek neemt) en projectleegstand (als een woning wordt gebruikt als wisselwoning tijdens een renovatie). "Ik wil weten om wat voor leegstand het gaat in onze stad."       

GroenWest is gevraagd om een reactie, maar bij het ter perse gaan van deze krant was die nog altijd niet binnen. De woningcorporatie liet wel weten wel op de hoogte te zijn van de raadsvragen die zijn gesteld aan het college.