Restauratie begraafplaats op Hogewal

woerden • De oude algemene begraafplaats op de Hogewal in Woerden krijgt een opknapbeurt.

Op de begraafplaats wordt sinds 2002 niet meer begraven en in de loop der jaren raakte een groot aantal graven verzakt en beschadigd. Het gemeentebestuur heeft nu opdracht gegeven om de begraafplaats op te knappen. In 2009 is het poortgebouw al gerestaureerd en in het afgelopen jaar zijn de voetpaden opgehoogd en opnieuw bestraat. De komende maanden werkt firma De Heeren Bouwmeester aan de restauratie van de grafstenen. 

Oudheid

De werkzaamheden bestaan uit het netjes maken van de graven. Gebroken stenen worden verlijmd en voorzien van ijzeren verbindingsstukken om ze bij elkaar te houden. Bij de werkzaamheden is het de bedoeling dat de oudheid zichtbaar blijft, scheuren en afgebroken hoekjes worden niet gerepareerd. De stenen worden hierom dan ook niet geplamuurd of opgepoetst om zo het oude uiterlijk te behouden. Grafstenen, zerken en paaltjes blijven voor zoveel als mogelijk staan zoals ze nu ook staan. Alleen daar waar ze zijn omgevallen of erg scheef staan, worden ze recht gezet.

De werkzaamheden duren tot april 2022 en vinden plaats met inachtneming van de locatie en met respect voor de overledenen.


Bestuurder gestolen bus rijdt twee keer in op politieauto

harmelen • Een bestuurder is zaterdag in Harmelen met een gestolen voertuig tot tweemaal toe hard ingereden op een politiewagen. De agenten in de auto kwamen met de schrik vrij. 

Het incident gebeurde rond 05.00 uur 's morgens. Agenten zien een bedrijfsbus (een rode MAN) de A12 afrit bij Harmelen oprijden. Achter de bus zit een aanhanger met minikraan. De combinatie blijkt eerder die nacht gestolen te zijn uit een bedrijfspand in Woudenberg. Bij het tonen van een stopsignaal besluit de bestuurder om gas bij te geven en ramt zo opzettelijk in op de achterzijde van het politievoertuig. De agenten zetten de achtervolging in en geven het voertuig een tweede stopteken. De rode bedrijfsbus rijdt daarbij hard achteruit en ramt zo nogmaals in op het politievoertuig. Zonder aanhangwagen rijdt het voertuig vervolgens in de richting van Harmelen. Door de opgelopen schade verliezen agenten de rode bedrijfsbus uit het zicht. Meerdere eenheden en de politiehelikopter gaan vervolgens op zoek naar het voertuig. Die wordt niet gevonden. Later die ochtend treffen agenten het voertuig zonder passagiers aan op de Techniekweg in Harmelen. 

De politie zoekt getuigen. Die kunnen zich melden via: 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.