Oproep: 'Voer zelfbewoningsplicht in'

woerden • Progressief Woerden wil dat de gemeente Woerden de zelfbewoningsplicht invoert. Daarmee wordt voorkomen dat huizen worden opgekocht door beleggers om die vervolgens te verhuren. 

Raadslid Marguerite Boersma, die vragen heeft gesteld aan het college, dringt erop aan de zelfbewoningsplicht zo snel mogelijk in te voeren. "Het mag toch niet zo zijn dat Woerdense jongeren en anderen geen woning kunnen kopen omdat beleggers boven de vraagprijs woningen voor hun neus wegkapen." 

Knelpunt

Omdat buurgemeente Utrecht de zelfbewoningsplicht al heeft ingevoerd, is Boersma bang dat beleggers juist in een gemeente als Woerden meer huizen willen gaan opkopen. Het opkopen van huizen door beleggers is een van de knelpunten op de woningmarkt. Gemeenten mogen vanaf 1 januari volgend jaar wijken aanwijzen waar beleggers geen goedkope en middeldure woningen meer mogen opkopen om die vervolgens te verhuren. 


Tiny Forest naast Franciscusschool

woerden • Tientallen kinderen van de Franciscusschool in Woerden planten donderdagochtend een Tiny Forest

Samen met onder meer buurtbewoners, ouders en vrijwilligers van IVN Natuureducatie zetten zij op het grasveld naast hun school verschillende bomen en struiken in de grond. Het Tiny Forest moet uitgroeien tot een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het moet een ontmoetingsplek voor buurtbewoners worden en het klimaat en de biodiversiteit verbeteren. In het bos komt een open plek (een buitenlokaal) waar kinderen over enige tijd leren over de Nederlandse natuur. De Franciscusschool heeft zelf het initiatief genomen voor het Tiny Forest.