• Keepster Sophie Frankena vangt de bal tijdens de vriendschappelijke wedstrijd België-Nederland.
• Keepster Sophie Frankena vangt de bal tijdens de vriendschappelijke wedstrijd België-Nederland. Foto: Sevil Oktem | Sportpix.be | SPP

Debuut onder de lat bij Oranje onder 16

harmelen • Het werd een debuut om niet snel te vergeten. In en tegen België wisten de oranjetalenten met maar liefst 7-0 te winnen. Sophie, die in de tweede helft haar opwachting maakte, had het rustig. "Ik moest twee keer ingrijpen bij mogelijkheden voor België, maar hele grote kansen waren dat niet." Na afloop kon Sophie tijdens het nemen van penalty's haar talent alsnog laten zien. Ze wist één van de genomen strafschoppen hoog uit de hoek te pakken. "Mijn vader maakte er een filmpje van dat ik later op m'n Insta heb gezet. Daar kreeg ik best veel reacties op." 

Sophie kreeg kort geleden te horen dat ze tot de selectie behoorde voor het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar. Haar uitverkiezing kwam niet helemaal uit de lucht vallen. De jonge Harmelense speelt al sinds 2017 in jeugdelftallen van de KNVB, maar pas vanaf Oranje onder 16 wordt er een definitieve selectie gemaakt.  

Jongens

Een paar jaar geleden was Sophie nog actief voor PVCV uit Vleuten toen ze werd gescout voor Generation One, een team van talentvolle meiden dat - onder de naam TOG - meedraait in de hoofdklasse van de jongenscompetitie. De jongens op dit niveau komen nooit een compleet meidenteam tegen in de competitie. 

En dat zorgt voor de nodige dynamiek in het veld, merkt Sophie. “Sommige teams zijn heel professioneel en spelen gewoon hun wedstrijd. Maar we maken het ook wel eens mee dat jongens het wat minder leuk vinden om tegen meiden te spelen, ‘want die kunnen er toch niks van’. Als ze door hebben dat we best goed kunnen voetballen, doen ze heel erg hun best om te winnen.”

Ajax

Sophie’s leven draait om voetbal. Drie keer per week traint ze bij haar eigen club waar ze op de zaterdag ook wedstrijden voor speelt. Om haar niveau verder te verbeteren staat ze ook nog elke woensdag op het trainingsveld bij Ajax. Het is haar droom om in de toekomst voor die club uit te komen. 

Toch zegt ze niet meteen ‘ja’ als de Amsterdamse club haar een plek aanbiedt in het belofteteam. “Ajax is echt mijn club, maar ik moet wel aan spelen toekomen. De concurrentie is er groot. In elke leeftijdscategorie heb je wel een paar talentvolle keepers. Dus ik moet er goed over nadenken en blijf om me heen kijken.”

Op haar school, het Kalsbeek College (locatie Bredius) in Woerden, weten haar medeleerlingen wel dat Sophie op hoog niveau voetbalt. “Dat vinden ze wel tof”, zegt ze daarover. “Soms komen ze ook wel eens kijken bij een wedstrijd.” Haar ambitie is om als profvoetballer aan de slag te gaan. Ze kent haar sterke en haar zwakke punten. “Ik heb een goede reactiesnelheid ben goed in één op één situaties. Maar voetballend moet ik nog wel stapjes zetten. Daar werk ik nu hard aan.”

Neuer

Wie haar grote voorbeeld is? “Manuel Neuer”, zegt ze zonder aarzeling. “Van kleins af aan kijk ik al naar filmpjes van hem. Hij is de keeper van Bayern München en het Duitse elftal en echt de allerbeste keeper ter wereld. Van de Nederlandse keepsters vind ik Loes Geurts echt heel goed. Zij stond in het verleden onder de lat bij het Nederlands vrouwenelftal.”

Sophie hoopt daar later ook te staan. Het is nu vooral zaak om goed te blijven trainen en goede wedstrijden te keepen, om zo in beeld te blijven voor het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar. De eerstvolgende wedstrijd staat begin volgend jaar gepland. "Van 31 januari tot en met 7 februari is het team in Portugal om drie interlands te spelen. "Ik hoop daar natuurlijk weer bij te zijn. Twee weken voor die trip hoor ik of ik opnieuw ben geselecteerd. Dat blijft spannend, maar ik kan niet meer dan m'n best doen."

Floris Bakker