GroenWest: dertig huizen vanwege onderhoud niet verhuurd

woerden • In de gemeente Woerden worden momenteel 30 woningen niet verhuurd vanwege onderhoudswerkzaamheden. Dat verklaart woningcorporatie GroenWest naar aanleiding van vragen van Inwonersbelangen. 

Raadslid Hendrie van Assem vindt het onbegrijpelijk dat er huurhuizen soms voor langere tijd leeg staan. "Er is een enorme behoefte aan betaalbare woningen, ook hier in Woerden." Hij telde in zijn eigen buurt alleen al 19 leegstaande woningen. En dat terwijl woningzoekenden in Woerden tussen de 10 en 14 jaar moeten wachten op een huis. "In dat licht bezien valt het helemaal niet uit te leggen dat er hier in Woerden waarschijnlijk tientallen huizen leeg staan."

Verduurzamen

Sybella Dost van GroenWest laat weten dat veel van de woningen vanwege onderhoudswerkzaamheden tijdelijk niet worden bewoond. "Enerzijds betreft het onderhoud aan woningen die wisselen van bewoner en waar een (veelal) beperkte ingreep nodig is. In deze gevallen duren de werkzaamheden meestal niet langer dan enkele weken. Anderzijds betreft het groot onderhoud dat we complexmatig uitvoeren en dat gericht is op het verbeteren en verduurzamen van de woning. Hier neemt het onderhoud, gezien de complexiteit, wat langere tijd in beslag."   

Materialen

Daar komt nog bij dat vanwege corona levertijden voor materialen soms langer duren, waardoor werkzaamheden iets langer duren dan gebruikelijk. Dost: "Bij groot onderhoud zorgen wij daarnaast altijd voor woningen die kunnen dienen als logeerwoning voor bewoners die niet in hun huis kunnen verblijven tijdens de werkzaamheden, zoals ouderen, mensen met kleine kinderen en mensen met gezondheidsproblemen. We richten de woningen in zodat bewoners hier gedurende enkele dagen of weken kunnen verblijven."