Pleidooi voor plaatsing zwemtrappetjes

woerden • De man die begin november door omstanders 's nachts uit het water van de Oude Rijn in Woerden is gered, pleit voor het plaatsen van zwemtrappetjes langs de kade. 

In een brief aan de gemeenteraad doet de man zijn indrukwekkende verhaal. Door een te lage suiker - 'ik heb diabetes type 1'-  stapte hij drie huizen voor zijn eigen huis van zijn fiets en ging even zitten. Hoogstwaarschijnlijk viel hij bij het opstaan in het water. 'Zelf ben ik van 1.00 tot 3.30 uur alles kwijt, dus deze informatie heb ik van de buren die mij gered hebben.'

Onderkoeld

Hij lag vermoedelijk enige tijd in het water waardoor zijn lichaamstemperatuur was gedaald tot 34 graden. 'Ik was zeer onderkoeld. Het lukte me niet om zelf uit het water te komen aan de Rijnkant, dus ben ik gaan roepen en naar de overkant gezwommen, de Leidsestraatweg.' Toen de man bijna een privétrappetje had bereikt, ging hij kopje onder. Bewoners trokken hem uiteindelijk de kant op.

Toen hij later zijn redders ging bedanken, hoorde de man dat het wel vaker gebeurt dat mensen op de bewuste plek te water raken en er niet meer uit kunnen komen. Langs de Rijnkade tussen nummer 83 en 72 zouden alleen al zes mensen het water uit zijn gehaald. 'Een simpele oplossing zou zijn om aan de kant van de Rijnkade om de honderd meter een zwemtrappetje te plaatsen.' Zo'n trappetje belemmert in zijn ogen de doorvaart niet. En voor recreatiezwemmen gaat het ook niet gebruikt worden. 'Het water is te vies, er zijn veel waterplanten en boten en als je al wil gaan liggen op de stenen, komt er om de minuut een fietser voorbij.'

Raadslid Reem Bakker van Woerden&Democratie ziet wel wat in het idee en heeft raadsvragen ingediend. Hij vroeg in mei al eens aandacht voor het ontbreken van trappetjes in de binnenhaven van Woerden.