Extra subsidie voor zorg dichtbij

woerden • Zo'n twintig vrijwilligersorganisaties ontvangen extra subsidie van de gemeente Woerden. Met het geld kunnen zij makkelijker voldoen aan de toegenomen vraag naar hulp. 

De vrijwilligersorganisaties bieden ondersteuning dichtbij de inwoners. Zo zorgen zij ervoor dat problemen worden voorkomen of gemakkelijker binnen het eigen sociale netwerk worden opgepakt. "Voor vrijwel iedereen is het fijn om een sterk sociaal netwerk te hebben", verklaart wethouder Tymon de Weger (welzijn). "Hierdoor is een helpende hand sneller gevonden en sta je er, als je ondersteuning nodig hebt, niet zo snel alleen voor. Beter een goede buur dan een verre vriend."
Om de tekorten in de jeugdzorg te compenseren ontvangt Woerden de komende jaren extra geld. Een deel daarvan, 400.000 euro, voegt de gemeente vanaf 2022 toe aan de subsidiebudgetten. Dit extra geld gaat vooral naar maatjes en buurtgezinnen voor kinderen en jongeren, omdat hier steeds meer vraag naar is. Daarnaast zijn er steeds meer oudere inwoners met een zorgvraag die thuis wonen. Voor hen wordt laagdrempelige en bereikbare zorg dichtbij steeds belangrijker. Het extra vrijgekomen budget wordt door de gemeente dan ook ingezet om het zogenoemde ‘welzijnsveld' te versterken. Te denken valt aan vrijwilligersorganisaties die activiteiten organiseren waar mensen elkaar ontmoeten, leren kennen en samen dingen ondernemen.