• Tim Koops en Elvin Veldhuijsen met hun spel de Bierproef.
• Tim Koops en Elvin Veldhuijsen met hun spel de Bierproef. Foto: Floris Bakker

Woerdense vrienden ontwikkelen bierspel: ‘de Bierproef’

Algemeen

WOERDEN • Tim Koops (28) en Elvin Veldhuijsen (29) uit Woerden bedachten ‘de Bierproef’, een spel waarbij spelers blind allerlei biertjes proeven.

De twee jongens kennen elkaar van het Minkema College en bleven na hun schooltijd vrienden. Een jaar of vijf geleden ontdekten ze hun gezamenlijke passie voor speciaalbier. “We bezochten verschillende biercafé’s en gingen ook zelf bierproeverijen organiseren”, zegt Tim. 

Ongeveer een jaar geleden kwamen ze op het idee voor het bierspel. Elvin: “We zaten vanwege de coronamaatregelen veel meer thuis en onze vriendengroep kwam ook minder vaak bij elkaar. “Toen het weer kon kwamen we weer bij elkaar om met elkaar bier te proeven. We drinken dan speciaalbiertjes en praten ondertussen over van alles en nog wat. Supergezellig.”

Breder trekken
Maar alleen proeven was niet genoeg. Tim en Elvin besloten hun proeverij wat breder te trekken en wat extra (spel)elementen toe te voegen aan de proeverij. Dat bleek een gouden greep. “We merkten dat een bierspel mensen met elkaar verbindt. Tegelijkertijd konden we in het spel onze passie voor speciaalbier meenemen. Zo ontstond de Bierproef, een bierproeverij in spelvorm.”

“Je speelt het met vier tot zes spelers”, vervolgt Tim. “Er zitten zes verschillende speciaalbieren in de box, twee per soort. Op elk blikje staat informatie over het bier, een vraag en feiten en fabels. En daarnaast moet je de smaak van het bier aan het juiste smaakprofiel koppelen.”

Bij elk goed antwoord mag de speler met zijn of haar pion één vakje vooruit. Wie maar weinig vragen goed heeft, blijft hangen op het niveau van ‘asbierant’. Spelers met meer kennis van bier bereiken de status van ‘liefhebbier’ of bieroloog’, maar de echte liefhebbers gaan voor de titel van ‘sommelbier’. Het is overigens niet zo dat spelers na afloop flink aangeschoten aan tafel zitten. “De alcoholpercentages zitten tussen de 4,5 en 7 procent, dus dat valt best wel mee”, zegt Elvin. “Je bent hoogstens ‘licht gezellig’”

Eenzaamheid
Het spel is ontworpen om met elkaar te spelen. “Het draagt dus bij in het samenbrengen van mensen”, legt Elvin uit. “Door corona is de eenzaamheid in de maatschappij flink toegenomen. Van elk verkocht biertje doneren we daarom 10 cent aan een goed doel dat zich inzet om eenzaamheid te bestrijden.” 

“In elke box zitten twaalf biertjes, dus het gaat om 1,20 euro”, rekent Tim voor. “We hebben nog geen organisatie gevonden om het geld aan te doneren, maar we zijn al wel in gesprek met verschillende stichtingen. Tot die tijd zetten we de opbrengst apart.”

Over de verkoop hoeven de jongens niet te klagen. Sinds de lancering op 1 november zijn er via Bierenvrienden, zoals hun bedrijf heet, meer dan 100 boxen besteld. Tim: “We hebben het spel eerst via ons eigen netwerk gepromoot en op social media. Dat ging vanaf de start heel goed. We hebben al veel leuke reacties ontvangen, ook van mensen die niet vaak bier drinken. Bierproef is ook zeker geen mannenspel: iedereen boven de 18 kan het spelen.”

De box van Bierenvrienden bestaat nu nog alleen uit IPA-biertjes, “maar we gaan nog meer boxen ontwikkelen”, zegt Tim. “Voor komend jaar denken we aan een box met ‘zomerse’ bieren.”

www.bierenvrienden.nl