Ree vastgelegd op Landgoed Bredius

woerden • Tijdens zijn dagelijkse wandeling op Landgoed Bredius in Woerden kwam Jan Rijfkogel maandagochtend een ree tegen.  

Heel even stonden hij en de ree elkaar aan te staren. Hét moment voor Rijfkogel om voorzichtig de camera uit zijn jaszak te halen en het dier vast te leggen. “Ik had gehoord dat ‘ie ergens op het landgoed zou rondlopen, maar had ‘m nog niet eerder gezien.” 

Hij vond het best bijzonder. “Als ik uit mijn raam kijk, zie ik damherten lopen in het hertenkamp. Leuk hoor, maar een ree is toch anders; die kom je niet elke dag tegen in een stad als Woerden. En, zover ik weet, is het de enige ree die hier rondloopt.”

Beelden

Bestuurslid Peter Mouthaan van Stichting Landgoed Bredius is al langer op de hoogte van de aanwezigheid van een ree op het landgoed. “Wij kregen zo’n drie maanden geleden beelden doorgestuurd die hier in de buurt zijn gemaakt. Daarop is te zien hoe een ree door een auto wordt geraakt, opstaat en er vandoor gaat. Ik ben er vrij zeker van dat het om hetzelfde dier gaat.” Hij durft niet te zeggen waar het dier precies vandaan komt. “Ik weet dat er reeën zitten bij Nieuwkoop en in de Lopikerwaard. Misschien dat dit dier afkomstig is uit één van deze twee gebieden.”

De stichting gaat geen maatregelen nemen voor de ree. "Dit landgoed is niet bedoeld voor reeën. Naast dat het te klein is, wordt het intensief gebruikt door wandelaars en sporters. Dat de ree hier nog altijd zit verbaast mij eigenlijk wel. Blijkbaar kan het dier voldoende voedsel en rust vinden. Ik denk dat ‘ie wel weer verder trekt als de bronstperiode aanbreekt.”