Afbeelding

College Woerden wil in 2022 meer statushouders huisvesten

Algemeen

WOERDEN • Door in 2022 maximaal 40 woningen voor statushouders te reserveren hoopt het college een flinke inhaalslag te kunnen maken.

Mede door de krappe woningmarkt kregen het afgelopen jaar minder mensen met een vluchtelingenachtergrond een huis in Woerden. Door 40 woningen beschikbaar te stellen, zou de gemeente in één keer voldoen aan de verplichte taakstelling voor 2021 en 2022. In 2023 zijn naar schatting alleen nog de gebruikelijke 30 sociale huurwoningen voor statushouders nodig. Dit is zo’n 10 procent van het aantal sociale huurwoningen dat elk jaar vrijkomt in de gemeente Woerden. 

Gemengd woonconcept
Het college stelt tevens voor om extra woonruimte te creëren door samen met GroenWest de komende jaren een gemengd woonconcept te ontwikkelen. Zo’n woningprogramma kan bijvoorbeeld bestaan uit 60 appartementen voor één- en twee persoonshuishoudens. Hier kunnen mogelijk 20 statushouders en 40 starters wonen.

De bewoners kiezen bewust voor een gemengd wonen project waarbij ‘het wonen als een goede buur’ centraal staat. Dit houdt in dat zij meer met elkaar delen dan alleen de woonomgeving. Het streven is om een gemengd wonen project op te zetten waarin ook ruimte komt voor activiteiten gericht op integratie in de samenleving.

Druk
Met het voorstel vraagt het college aan de raad om ook vanuit Woerden een bijdrage te leveren aan het verlagen van de druk op de asielzoekerscentra. “Dit kan door versneld mensen die inmiddels een status hebben te huisvesten”, verklaart wethouder Tymon de Weger. Hij wijst erop dat de asielzoekerscentra nu overvol zitten met mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog geen woonruimte. Asielzoekers kunnen hierdoor niet in de daarvoor bedoelde opvanglocaties terecht.