• Laura Bavelaar bij haar plant 'Clint Leafwood'.
• Laura Bavelaar bij haar plant 'Clint Leafwood'. Foto: aangeleverd

Woerden; perfect voor stads- én buitenmens

woerden • Laura Bavelaar (27) en Lars von Oerthel (40) streken afgelopen april neer in het centrum van Woerden. Zonder huisdier maar mét hun geliefde plant 'Clint Leafwood'. Hun huurappartement ligt min of meer onder de Bonaventurakerk. Laura woonde in Noordwijk en Lars in de Utrechtse wijk Lunetten. Ze wilden gaan samenwonen en omdat hij in Oss en zij in Leiden werkt. was Utrecht de meest voor de hand liggende keuze. 

Reuring

Een jaar lang zochten ze naar woonruimte voor hun tweetjes. Op een dag besloten ze eens in Woerden te gaan kijken. "We waren meteen helemaal verliefd",  vertelt Laura. "Lars is een stadsmens. Hij houdt van de reuring. Ik ben meer van de natuur. Woerden past ons beiden. Ik vind het fijn om mensen te kennen in mijn omgeving en dat als je iemand tegen komt, men elkaar groet. Naar Utrecht verhuizen had ik echt voor hem gedaan. Als ik ’s ochtends vroeg ga hardlopen langs het jaagpad richting Harmelen, ben ik helemaal gelukkig. Ik heb geen oortjes in, maar luister naar de natuurgeluiden." 

Ondanks dat ze pas net in Woerden wonen kent Laura al verrassend veel mensen. "Omdat het meteen zo goed voelde hier, wil ik ook graag integreren. Moeite hoefde ik er niet echt voor te doen. Het ging vanzelf. Ik vond een fijn yoga clubje, bij Carola, waar behalve goed les wordt gegeven ook aardige mensen komen." 

Losse pasta

Verder is ze actief binnen de Zero Waste groep. "Lars en ik houden niet zo van de supermarkt, dus we proberen onze boodschappen zoveel mogelijk op zaterdag op de markt te doen. Daar zag ik een kraam van Zero Waste. Zij verkochten losse pasta, rijst en andere spullen. Ik raakte aan de praat en de positieve uitstraling sprak me aan. Omdat ik elke week langs kwam, vroegen ze mij of ik zin had om ook actief te worden bij Zero Waste." 

Ze stapte er blanco in. "Inmiddels heb ik geholpen op het Plukoogstfeest waar we met een kraam stonden, was ik ineens met kinderen stoffen cadeauverpakking aan het knutselen en sprak ik met geïnteresseerden over welke stapjes we kunnen nemen in afvalvermindering. Zo leuk. Bij het daaropvolgende event, SwapSint, was ik zelfs een van de coördinatoren. Super leuk om mee te werken aan iets waar ik helemaal achter sta, zoals deze ruilbeurs voor speelgoed." 

Laura is ook regelmatig in de Duurzaamheidswinkel in de Voorstraat te vinden. Zero Waste heeft daar een eigen hoekje waar tips over het verminderen van afval kunnen worden uitgewisseld. "Het enige wat we missen hier in Woerden is een toko. De Indonesische keuken is favoriet bij ons. Voor goede kruiden en zo moeten we toch echt af en toe naar Utrecht."

Dementie

Laura werkt full time bij het LUMC. Ze heeft psychobiologie gestudeerd en doet nu promotie onderzoek naar levenseinde en dementie. In december 2022 hoopt ze te doctoreren. Met trouwen gaan ze daar niet op wachten. Dat gaat nog voor die tijd gebeuren. Ondanks dat ze nog maar zo kort in Woerden wonen, was het voor hen direct duidelijk dat ze hun trouwfeest hier gaan doen. "We zijn hier zo op ons plek dat we ook van plan zijn hier ooit een huis te gaan kopen. Bovendien ligt Woerden centraal in het land dus voor familie en vrienden uit het hele land makkelijk aan te rijden." 

Lars en Laura bekeken enkele trouwlocaties en bij De Willemshoeve was het raak. "De ontvangst door de eigenaren en de sfeer van de locatie maakte dat we niet verder hoefden te zoeken. We gaan hier een geweldig feest hebben. En we hopen nog heel lang in Woerden te blijven wonen."

Jacqueline van Noordenne