• Ds. Erick Versloot in zijn studeerkamer waar hij vele uren schrijft.
• Ds. Erick Versloot in zijn studeerkamer waar hij vele uren schrijft. Foto: Winny van Rij

'Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?'

Ode aan geloof, hoop en liefde

Op 1 december verscheen het boek ’Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Dagboek van een dominee’ van ds. Erick Versloot. Het biedt inzicht in de drijfveren en het werk van de dominee.

In de gezellige maar overvolle studeerkamer van zijn huis in Woerden, vertelt de protestantse Erick Versloot wat hem dreef om dit dagboek te schrijven. "Je maakt zoveel bijzondere, mooie, ontroerende en grappige momenten mee als predikant. Tijdens de eerste lockdown besloot ik om al mijn oude columns en andere stukjes uit nieuwsbladen te herlezen." Zo kwamen er bij hem steeds meer herinneringen boven van voorvallen die hij meemaakte.

Streekproduct

"Ik had eens een buurman die veel werkte en alleen op zondag thuis was. Als hij dan om twaalf uur het ontbijtlaken uitklopte en ik net terug kwam van de kerk, vroeg hij: ‘Zo buurman, zit het er weer op voor deze week?’ Ik heb hem dit boek gegeven. Mensen hebben geen idee wat een dominee allemaal doet en dat laat ik in dit boek zien met allemaal verhalen die zich in Woerden en omstreken afspelen. Het is echt een streekproduct." Versloot had al zijn betrekkingen in het Groene Hart en kon daarom zijn hele leven in Woerden wonen. "Ik ben er geboren en getogen." Hij begon tijdens zijn studie aan de VU in Amsterdam als catecheet in Montfoort en Benschop. "Mijn eerste gemeente was Linschoten, daarna Nieuwerbrug en Waarder/Driebruggen en sinds 2017 Mijdrecht."

Leermomenten

De verhalen beslaan zijn hele 25-jarige loopbaan en beginnen al tijdens zijn opleiding. "Ik leerde veel tijdens de maand intern in het VU Ziekenhuis. ’s Morgens en ’s avonds onderricht en ’s middags bezocht ik als pastor patiënten op de afdeling neurologie." Die praktijkervaring was zeer leerzaam. "Een vrouw uit de Jordaan die in onvervalst Amsterdams zei dat ik haar de koptelefoon moest opzetten en tv ging kijken. Daar had ze genoeg aan." Ook leerde hij de waarde van een anonieme biecht. "Ik werd gevraagd naar een wat onrustige vrouw te gaan. Ze praatte een uur lang tegen me aan. Ik luisterde en deed een kort gebed." Ze was de dagen daarna veel rustiger en Versloot besloot nog eens bij haar te kijken. "Dat was een grote fout. Ze vertelde mij haar verhaal in de wetenschap dat ze me nooit meer zou zien."

‘Zo buurman, zit het er weer op voor deze week? Mensen hebben echt geen idee'

Opgerold tapijt

Tijdens zijn fietstocht naar Linschoten op een zondagochtend stuitte Versloot op een opgerold tapijt waar twee voeten uit staken. "Ik was wat laat en had de avond ervoor een Engelse detective gekeken, dus kreeg allerlei ideeën in mijn hoofd." Ook het verhaal van de barmhartige Samaritaan kwam in hem op. "Die zich bekommerde om iemand waar de priester en de Leviet, een soort koster, met een boog omheen liepen." Versloot stopte en schudde aan de rol tapijt...geen beweging. Daarna een stuk harder. 'Laat me met rust,’ klonk het. Ik vroeg of ik iets kon doen, maar dezelfde woorden en een walm drank kwamen op me af. Ik besloot verder te fietsen en in de kerk boven de kelk wijn voor het heilig avondmaal, zag ik de man steeds voor me." Toen hij er op de terugweg langs fietste was de man verdwenen en het tapijt gevlogen. "God weet waarheen."

Het boek sluit af met verhaal 26. "Een soort toekomstbeeld van de kerk met daarbij tien gedachten. Ik hoop dat het mensen inspireert en dat ze er iets voor zichzelf uit kunnen halen." Het is voor 9,95 euro te koop bij onder andere De Hoeksteen. Versloot kreeg al bestellingen van mensen uit allerlei plaatsen. "Ze volgen online diensten van mij. Dat neemt een enorme vlucht. Er zijn nu meer kerkgangers dan voor corona. Er is geen drempel'; mensen kijken de dienst wanneer ze zelf willen. Tijdens een dienst zijn er circa 250 views, aan het eind van de dag 400 en aan het eind van de week 700 of zelfs 1000, waarvan ze in sommige huishoudens met z'n vijven kijken." De kwaliteit moet wel goed zijn. "Geen camerastandpunt waarbij je alleen de kruin van de dominee ziet, dan is er geen contact. Met foto's, filmpjes en illustraties maken we het in Mijdrecht aantrekkelijk."

Versloot noemt de kerk uniek. "Het is de enige plek waar jong en oud van allerlei rangen en standen elkaar ontmoeten. Dat zie je nergens. Daarom deze ode aan geloof, hoop en liefde."