Vervelling van vogelspin op verwarming


FOTO

harmelen • Medewerkers van recreatiecentrum H2O in Harmelen zijn tijdens de verbouwing op de vervelling van een vogelspin gestuit. 

Waarschijnlijk is het omhulsel, dat op een verwarming lag, achtergebleven na de Ongewerveldenbeurs eind oktober werd gehouden in het complex. "Het vermoeden is dat iemand die per ongeluk heeft laten liggen", zegt Roel Grouwstra van Arachno-Corner, één van de organisatoren van de beurs. Om te voorkomen dat het in de toekomst nog eens gebeurt, hebben alle standhouders een mail ontvangen met het verzoek alles goed na te kijken tijdens het opruimen. "Ook gaan wij voortaan als organisatie na afloop van een beurs de zalen nalopen."  

Ophef

Een vogelspin vervelt ongeveer één keer per jaar. In een paar uur tijd ontdoet het beestje zich van zijn eigen huid. Grouwstra benadrukt dat er beslist geen vogelspin is achtergebleven na de beurs. "Die had het daar al die weken sowieso niet overleefd." Hij baalt dan ook van de ophef die is ontstaan na een bericht in de media. Daarin werd gesproken over een 'gifspin'. "Vogelspinnen zijn wel giftig, maar niet gevaarlijk voor mensen. Het gif gebruiken ze om hun prooi van binnen uit te verteren. Door de enzymen in het gif breekt de celstructuur van de prooi af. Het gif is gewoonweg te zwak voor mensen." (foto: Ongewerveldenbeurs)


Zelftesten bij voedselbank

woerden • Voedselbank Woerden heeft een flinke voorraad zelftesten. Die zijn beschikbaar voor iedereen die er geen budget voor heeft. De zelftesten zijn verkrijgbaar bij de locatie aan de Barwoutswaarder 13g. Er wordt geadviseerd om bij corona-gerelateerde klachten (koorts, verhoging, verkoudheid, hoesten of verlies van reuk en smaak) een test te doen. Ook als iemand in contact is geweest met een persoon die positief getest is op corona. Bij een positieve zelftest is het mogelijk een extra test bij de GGD Regio Utrecht te doen. In Woerden kan dat (op afspraak) op de testlocatie achter het gemeentehuis. Een afspraak maken kan via: 030-6305400 of via www.coronatest.nl.  


Reparatie voor brug Waardsedijk

woerden • De beschadigde brug op de Waardsedijk in Woerden is woensdag weggehaald en voor reparatie meegenomen naar een werkplaats in Meerkerk. Daar krijgt de brug een nieuwe stalen randbalk, waarop het brugdek rust. Op 21 december zal de brug worden teruggeplaatst. Fietsers en voetgangers worden tijdens de afsluiting omgeleid over de Waardsedijk en de Waardsebaan. De brug raakte in augustus beschadigd door een omgevallen graafmachine. Het herstel duurde enige tijd door de langere levertijden van materialen.